Kluski śląskie w sosie z brukselką
Zapraszamy do skosztowania tradycyjnej śląskiej potrawy z nowoczesnym twistem – kluski śląskie w sosie z brukselką. Zamiast typowo mięsnego składnika, jakie często towarzyszy kluskom, tym razem zaproponowaliśmy coś dla miłośników warzyw. Brukselka, znana ze swoich zdrowotnych właściwości, jest tu kluczowym składnikiem, który dodaje potrawie niepowtarzalnego smaku. Ten unikalny przepis, to idealna propozycja dla tych, którzy pragną odkryć nowe smaki regionu śląskiego. Kluski śląskie w sosie z brukselką to połączenie tradycji ze smakiem wegetariańskim, które z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy.
admin
Składniki:
- – około 1 kilogram ziemniaków (użyłam te, które zostały z obiadu)
- – mąka ziemniaczana
- – 1 jajko
- – sos
- – 2 łyżki masła
- – 1 czubata łyżka mąki
- – 1 szklanka wody
- – 1 szklanka śmietany 18%
- – 1/2 kilograma brukselki
- – 1/2 szklanki mleka
- – sól
- – pieprz
- – szczypta gałki muszkatołowej
- – posiekany szczypiorek (użyłam mrożony)
Kluski śląskie w sosie z brukselką – jak zrobić?
- 1. Brukselkę obrać górnych liści opłukać ponacinać na krzyż zalać wodą i zagotować. Jak się zacznie gotować od razu odcedzić wodę (w ten sposób pozbędziemy się goryczki z brukselki), wlać nową wodę i pół szklanki mleka, dodać sól, gotować aż brukselka zmięknie. Odcedzić na sicie.
- 2. Ziemniaki przegnieść przez praskę, przełożyć do miski, podzielić na 4 części, jedną wyjąć, wsypać mąkę, jajko, dodać sól, zagnieść ciasto, zrobić małe kluski. Kluski wrzucić do wrzątku, gotować aż wypłyną i zaczną się gotować, przelać zimną wodą.
- 3. Sos: Masło rozpuścić, dodać mąkę, przemieszać, żeby się mąka połączyła z tłuszczem. Dolać 1 szklankę wody, cały czas mieszać, aż się zagotuje. Wlać śmietanę, zagotować ponownie, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Do sosu włożyć brukselkę i posiekany szczypiorek. Podawać z kluskami.
Słowa kluczowe: brukselka po śląsku
xxxx – dodatkowe informacje
– Gdy chcemy się pozbyć goryczki z brukselki zaraz po zagotowaniu odcedzimy wodę i wlejemy nową oraz mleko brukselka zmieni wtedy smak.
– Dobrze jest ją naciąć w krzyż przed gotowaniem.