Kluski szarpane

Kluski szarpane

Dzisiaj mamy dla was skarb kuchni polskiej – kluski szarpane. Są to kluski, które nie tylko smakują wspaniale, ale również stanowią niezwykle satysfakcjonujący element procesu gotowania. Ugniatanie, toczenie, a następnie szarpanie kawałków ciasta to prawdziwa kulinarna terapia. Ich niepowtarzalność polega na tym, że każda porcja jest nieco inna, o niepowtarzalnym kształcie i wielkości. Stworzenie ich od podstaw daje ogromne poczucie satysfakcji, a ich delikatny smak zachwyci każdego, kto zdecyduje się spróbować. Właśnie dlatego kluski szarpane są tak ważnym i cenionym elementem naszej rodzimej kuchni.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • majeranek, sól, pieprz

Kluski „szarpane” – jak zrobić?

  1. 1. Ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Nadmiar płynu odlewamy. Dodajemy jajo i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta. Jeśli nie jest wystarczająco gęsta (zależy od ziemniaków), trzeba dodać jeszcze mąki pszennej.
  2. 2. W garnku zagotować wodę z solą i oliwą. Nakładać łyżką (jak lane kluski) na wrzątek i gotować do wypłynięcia ich na powierzchnię. Ja kluski hartuję poprzez wyciągnięcie ich z wrzątku i natychmiastowe wrzucenie do zimnej wody z oliwą. Po chwili wyciągam na durszlak do odcedzenia.

Kluski szarpane – dodatkowe informacje

Ja kluski szarpane podsmażam z cebulką i podaję z bigosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kluski śląskie z twarogiem
Następny przepis: Kluski śląskie w sosie z brukselką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode