Kluski szarpane
Dzisiaj mamy dla was skarb kuchni polskiej – kluski szarpane. Są to kluski, które nie tylko smakują wspaniale, ale również stanowią niezwykle satysfakcjonujący element procesu gotowania. Ugniatanie, toczenie, a następnie szarpanie kawałków ciasta to prawdziwa kulinarna terapia. Ich niepowtarzalność polega na tym, że każda porcja jest nieco inna, o niepowtarzalnym kształcie i wielkości. Stworzenie ich od podstaw daje ogromne poczucie satysfakcji, a ich delikatny smak zachwyci każdego, kto zdecyduje się spróbować. Właśnie dlatego kluski szarpane są tak ważnym i cenionym elementem naszej rodzimej kuchni.
admin
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajo
- 8 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- majeranek, sól, pieprz
Kluski „szarpane” – jak zrobić?
- 1. Ziemniaki oraz cebulę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Nadmiar płynu odlewamy. Dodajemy jajo i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta. Jeśli nie jest wystarczająco gęsta (zależy od ziemniaków), trzeba dodać jeszcze mąki pszennej.
- 2. W garnku zagotować wodę z solą i oliwą. Nakładać łyżką (jak lane kluski) na wrzątek i gotować do wypłynięcia ich na powierzchnię. Ja kluski hartuję poprzez wyciągnięcie ich z wrzątku i natychmiastowe wrzucenie do zimnej wody z oliwą. Po chwili wyciągam na durszlak do odcedzenia.
Kluski szarpane – dodatkowe informacje
Ja kluski szarpane podsmażam z cebulką i podaję z bigosem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluski śląskie z twarogiem
Następny przepis: Kluski śląskie w sosie z brukselką