Kluski ruskie – Pomysł na tani piątkowy obiad.
Kluski ruskie to danie, które z pewnością sprawdzi się jako tani piątkowy obiad. Jest to przepis, który pochodzi z kuchni wschodnioeuropejskiej, a znany jest ze swojego unikalnego smaku i sycącego charakteru. Przepis opiera się na składnikach takich jak ziemniaki, co sprawia, że jest to idealna propozycja dla osób szukających ekonomicznych rozwiązań w kuchni. Kluski ruskie to przepis, który może zachwycić swoim smakiem, a jednocześnie nie obciąży domowego budżetu. Z tego powodu stanowią one doskonały pomysł na tani obiad, który można przygotować z ziemniaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ½ kg gotowanych ziemniaków z obiadu
- 250 g półtłustego twarogu
- sól i mielony pieprz do smaku
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo: masło, śmietana, cukier, cynamon – w wersji na słodko
Kluski ruskie – pomysł na tani piątkowy obiad. – jak zrobić?
- U mnie takie kluski goszczą często, gdy zostaje ziemniaków od obiadu, wtedy ich nie wyrzucam. Ugotowane ziemniaki przechowuję w lodówce i wykorzystuję na drugi dzień do przygotowania kolejnego obiadu.
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie wrzuć do miski, dodaj twaróg i całość przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Możesz również ubić ziemniaki tak jak ja, specjalnym ubijakiem do ziemniaków.
Ziemniaki i twaróg przypraw do smaku solą i pieprzem.
Wbij jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną. Mąki wsyp tyle, żeby ciasto się nie rozlatywało (4 – 5 łyżek wystarczy).
Następnie zagnieć ciasto i podziel je na 3 części.
Z każdej części uformuj dłońmi wałek grubości ok. 1 – 1,5 cm, delikatnie spłaszcz górę i odcinaj nożem po skosie małe romby.
Gotuj w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na wierzch klusek 1 – 2 min.
Wykładaj na talerz łyżką cedzakową, na środek wrzuć kawałek masełka, posyp cukrem i cynamonem, u nas dodatkowo jeszcze Radek, czyli najmłodszy w rodzinie lubi dodatek kwaśnej, gęstej śmietany.
Smacznego!!!
Słowa kluczowe: tanie obiady z ziemniaków, tani obiad z ziemniakami
Kluski ruskie – dodatkowe informacje
Możesz również podać kluski ruskie okraszone cebulką i boczkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kluski ruskie
Następny przepis: Kluski śląskie - 4 rady jak zrobić je dobrze