kluski ruskie
Zanurzmy się w autentycznej kuchni Polskiej z tradycyjnym daniem – kluskami ruskimi. Znane i kochane przez wiele pokoleń, kluski ruskie z serem to prawdziwy comfort food, który przywołuje wspomnienia rodzinnych spotkań przy jednym stole. Klasyczny przepis na kluski ruskie opiera się na prostych składnikach, takich jak ziemniaki, cebula, twaróg i jajka, jednak to proste połączenie smaków daje wyjątkowo smaczny efekt końcowy. Specjalność ta jest nie tylko smaczna, ale również sycąca i daje wiele możliwości modyfikacji. Szczególnie polecamy wersję z dodatkiem boczku, który nadaje daniu dodatkowej głębi smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400 gramów gotowanych ziemniaków
- 300 gramów zmielonego półtłustego twarogu
- 3 średnie cebule
- 2 jaja
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- okrasa:
- 200 gramów wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- 1 łyżka oleju do gotowania klusek
Kluski ruskie – jak zrobić?
- 3 cebule siekamy, podsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju, schładzamy. Ziemniaki łączymy dokładnie z jajami, mąką, twarogiem, przysmażoną cebulą i przyprawami. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju, gotujemy do wypłynięcia, odcedzamy. Boczek kroimy w paseczki, przysmażamy z pozostałą cebulą. Kluski polewamy omastą z boczku i cebuli.
kluski ruskie – dodatkowe informacje
Do kluseczek kluski ruskie z serem możemy dodać posiekany koperek lub zieloną pietruszkę. Kluski ruskie wyławiamy zaraz po wypłynięciu, nie gotujemy dłużej, gdyż się rozpadną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KLUSKI NA PARZE Z JABŁKIEM
Następny przepis: Kluski ruskie – Pomysł na tani piątkowy obiad.