kluski gotowane na parze z malinami
Składniki:
- mąka pszenna 50 dekagramów
- drożdże świeże piekarskie 4 dekagramy
- mleko 1 szklanka
- cukier 1 łyżka
- jajka 2 sztuki
- masło stopione 3 łyżki
- sól
- konfitura malinowa lub świeże maliny (opakowanie 0,5 kg)
- sok malinowy
Kluski gotowane na parze z malinami – jak zrobić?
1. Masło topimy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. Jajka lekko roztrzepujemy. Z mleka, drożdży, połowy cukru oraz niewielkiej ilości mąki (ok. pół szklanki) sporządzamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Do pozostałej mąki dodajemy roztrzepane jajka, drugą połowę cukru, podrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Wlewamy masło i ponownie wyrabiamy.
Nakrywamy miskę z ciastem lnianą ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Formujemy kulki wielkości małych pączków – mi wyszło 15 sztuk. Możemy je przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia – ale nie ma takiej potrzeby.
W garczku do gotowania na parze, gotujemy kluski około 10 minut.
Po wyjęciu z garczka i ułożeniu na talerzu, polewamy kluski sokiem malinowym i konfiturą z malin.
kluski gotowane na parze z malinami – dodatkowe informacje
Zamiast soku i konfitury – w lecie używamy świeżych malin, rozgniecionych i lekko podgrzanych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kluseczki serowe kładzione z masłem i cynamonem
Następny przepis: Kluski gryczane - bezglutenowe