Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru

Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru

Zapraszamy do odkrycia klasycznego przepisu na szynkę drobiową z szynkowaru. Ten prosty, lecz wykwintny przepis to doskonały wybór dla miłośników drobiowego smaku, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Szynka drobiowa z szynkowaru to wspaniały dodatek do codziennych posiłków czy uroczystych kolacji. Świeże mięso drobiowe, odpowiednio przyrządzone w szynkowarze, zmienia się w aromatyczną, soczystą szynkę, którą łatwo i szybko można przygotować. Zapewniamy, że ten przepis na drobiową szynkę z szynkowaru pomoże Ci odkryć nowe, niepowtarzalne smaki kuchni.

Składniki:

  • 1,2 kg filetów z kurczaka ze skórą
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli peklowej *
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu białego
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • ½ łyżeczki cukru pudru

Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Filety oczyszczamy, zdejmujemy skóry i kroimy w kostkę różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Skóry i jeden filet z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól peklową, żelatynę, wodę oraz pozostałe przyprawy. Mięso bardzo dokładnie wyrabiamy przez 3-4 minuty, aż będzie szkliste.
    Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
  2. Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą tak, aby sięgała do około 2 cm ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkwarze. W garnku umieszczamy termometr i na najwyższej mocy palnika podgrzewamy garnek. Kiedy woda osiągnie temperaturę 80-85’C zmniejszamy gaz i parzymy mięso przez 1,5 godziny, cały czas utrzymując temperaturę 85’C.
    Szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanurzyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.

Smacznego!

Odnośniki:
– soli peklowej należy użyć zgodnie z opisem na opakowaniu

Klasyczna szynka drobiowa z szynkowaru – dodatkowe informacje

-użyłam szynkowaru o pojemności 1,5 kg


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Klasyczna zapiekanka makaronowa z serem
Następny przepis: Klasyczne angielskie herbatniki S

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode