Kładzione kluski półfrancuskie
Kluski kładzione półfrancuskie to klasyczna pozycja w tradycyjnej kuchni polskiej. Przepis na ten prosty, domowy dodatek do obiadu to sekret wielu babciorów, który z powodzeniem przenosi się z pokolenia na pokolenie. Kluski te, mimo swej prostoty, są niezwykle zasobne w smaku. Ich lekkość, specyficzna konsystencja i delikatny smak komponuje się świetnie zarówno z gęstymi, mięsnymi sosami, jak i lżejszymi, warzywnymi czy grzybowymi potrawami. Kluseczki półfrancuskie to świetne rozwiązanie dla osób, które poszukują staropolskich smaków na swoim talerzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 dag miękkiego masła
- 2 jajka
- 15-20 dag mąki
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- mleko lub woda
- 2 dag słoniny lub boczku
Kładzione kluski półfrancuskie – jak zrobić?
- Masło ucieramy z jajkami, a następnie mieszamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Wlewamy tyle mleka, aby zagnieść ciasto o konsystencji ziemniaczanego purée.
- Porcje ciasta wkładamy łyżką do wrzącej osolonej wody (przed nałożeniem ciasta łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie) i gotujemy ok. 2 minut. Polewamy pokrojoną i wytopioną słoniną lub boczkiem.
Słowa kluczowe: kluski kładzione półfrancuskie, przepis na kluski półfrancuskie, kluski półfrancuskie przepis, kluski półfrancuskie, kluseczki półfrancuskie
Przepis na kluski kładzione półfrancuskie – dodatkowe informacje
Do ciasta możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Kluski można też przygotować na słodko z dodatkiem cukru i podać ze śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kładzione kluchy z boczkiem
Następny przepis: Kiełbasa rybna w galarecie