Kiszone zielone pomidory
Nie możemy zapomnieć o przepisach sprowadzonych z daleka, które przynoszą nam smaki odległych krajów. Takim przepisem są kiszone zielone pomidory, wywodzące się z tradycji ukraińskiej. Są one idealnym dodatkiem do wiejskich dań, wprowadzając do nich niepowtarzalny kwaskowaty smak. Kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji jedzenia, które pozwala cieszyć się smakiem warzyw przez cały rok. Pomidory zielone do kiszenia to doskonały sposób na wykorzystanie owoców, które nie zdążyły dojrzeć. W naszym przepisie znajdziesz sposób na idealnie kiszone pomidory, które zachwycą swoim smakiem nie tylko miłośników tradycyjnej kuchni.
admin
Składniki:
- Ok. 1 kg. małych, twardych zielonych pomidorów
- Kawałek korzenia chrzanu
- 5-6 obranych ząbków czosnku
- 2-3 gałązki kopru
- 1 liść chrzanu
- 2-3 listki laurowe
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2-3 słoiki o pojemności 1 litr
Kiszone zielone pomidory – jak zrobić?
- Do słoików kładę po kawałku liścia chrzanu, koper listki laurowe, umyte pomidorki, pokrojone ząbki czosnku, kawałki chrzanu. Wodę doprowadzam do zagotowania, dodaję sól, pieprz cytrynowy, mieszam. Gdy woda przestygnie, zalewam pomidory. Słoiki zakręcam, odstawiam w chłodne, ciemne miejsce, po ok. 2 tygodniach kiszonka gotowa.
Słowa kluczowe: kiszenie zielonych pomidorów, kiszone zielone pomidory przepis, pomidory kiszone po ukraińsku, kiszone pomidory do czego, kiszenie pomidorów, kiszone pomidory przepisy, kiszone pomidory przepis
Kiszone zielone pomidory – dodatkowe informacje
Tak przygotowane pomidorki jadłam też po 4 tygodniach kiszenia, smakują super. Pomidorki najlepiej jak są ze sprawdzonego źródła lub własnego warzywniaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszone warzywa – samo zdrowie!
Następny przepis: Kiszone rydze