Kiszone warzywa – samo zdrowie!
Kiszone warzywa to sposób na smaczne i zdrowe przekąski o każdej porze roku. Niezwykle popularne w kuchniach całego świata, stanowią doskonałe źródło witamin i probiotyków, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Używając odpowiednich warzyw i przypraw, można tworzyć unikalne kombinacje smakowe. Najczęściej kiszone są ogórki, kapusta czy buraki, ale doskonale sprawdzą się również marchew, papryka czy kalarepa. Zwłaszcza, że samodzielne ukiszanie warzyw w słoikach jest niezwykle proste, a efekt końcowy utrwala smak i wartości odżywcze warzyw na długie miesiące. Oto przepis na kiszone warzywa – samo zdrowie!
admin
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- Solanka
- 1 litr przegotowanej, ostudzonej wody
- 25 g soli kamiennej niejodowanej do przetworów
Kiszone warzywa – samo zdrowie! – jak zrobić?
-
1.
Warzywa oczyść i umyj, marchewkę obierz, następnie pokrój dość drobno. Marchewkę pokrój w plasterki 2-3 mm, nie grubsze ponieważ może nie zmięknąć dostatecznie podczas kiszenia. -
2.
Słoik lub słoiki wymyj i wyparz. -
3.
Warzywa układaj do słoika warstwami. -
4.
U mnie wygląda to tak:- rozgniecione nożem ząbki czosnku lądują na samym dnie słoika
- piórka cebuli
- plasterki marchewki
- paseczki papryki
- plasterki rzodkiewki
- drobne różyczki kalafiora
- układaj po kolei do zapełnienia słoika i wykończenia warzyw.
-
5.
Jak słoik zacznie się zapełniać, najlepiej jest go delikatnie ubić, docisnąć warzywa pięścią. -
6.
Na wierzch słoika najlepiej ułożyć jakieś większe warzywka, żeby nie wypływały po zalaniu słoika solanką. -
7.
Wsypać przyprawy, czyli gorczycę, pieprz i ziele angielskie, tu również masz dowolność wedle gustu i smaku. -
8.
Tak przygotowane słoiki, słoik zalej solanką, warzywa muszą być całe przykryte płynem. -
9.
Moje słoiki postawiłam na plastikowej tacce, bo jak słoiki zaczną pracować, płyn może zacząć delikatnie wypływać na zewnątrz. -
10.
Nie dokręcaj słoików na maxa. Raz dziennie, robiłam to rano, zakręcałam słoiki mocno i wyprowadzałam pęcherzyki powietrza, następnie poluzowywałam nakrętki, żeby było ujście gazów. -
11.
Odstaw słoiki w ciepłe, ale nie nasłonecznione miejsce. -
12.
Gdy pęcherzyki powietrza przestaną się pojawiać znaczy, że fermentacja się zakończyła i warzywa są gotowe do spożycia.
Proste, szybkie i smaczne, na zdrowie!
Kiszone warzywa – dodatkowe informacje
Naczynie do kiszenia musi być szklane, ceramiczne lub kamionkowe. Warzywa możesz dosłodzić miodem lub cukrem, ja pierwszy raz nie dosładzałam stwierdziłam, że wystarczą cukry, które są w warzywach, ale następnym razem dam łyżeczkę miodu. U mnie po równym tygodniu kiszonka była gotowa do spożycia, w zależności od temp. może to i potrwać 2 tyg. Jeśli kisisz częściej niż ja i masz starą kiszonkę, możesz dodać 1-2 łyżeczki, żeby przyspieszyć proces fermentacji.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszone ogórki z liśćmi dębu
Następny przepis: Kiszone zielone pomidory