Kiszone warzywa korzeniowe
Kiszonki są jednym z filarów tradycyjnej kuchni polskiej, szczególnie cenione za swoje prozdrowotne właściwości. Dlatego też prezentowany przepis na kiszone warzywa korzeniowe to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników tej formy konserwacji pokarmów. Tajemnica doskonałych kiszonek tkwi w równowadze smaków i aromatów, do której niewątpliwie przyczyniają się tu wykorzystane warzywa korzeniowe. Czy potrafisz sobie wyobrazić pyszną kiszoną marchewkę, buraki, a może pietruszkę? To doskonałe kompozycje smakowe, które doskonale wpisują się w kuchnię północnej Europy. To fantastyczny dodatek do wielu tradycyjnych potraw, nie tylko zimą.
admin
Składniki:
- proporcje na litr wody:
- łyżka soli morskiej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ząbek czosnku
- szalotka
- kawałek chrzanu, około 3 cm
- świeży koper najlepiej już kwitnący
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- kilka ziaren pieprzu
- pół łyżeczki gorczycy
- kilka ziarenek kozieradki
- litr ciepłej wody
- opcjonalnie liść chrzanu do przykrycia naczynia
- warzywa korzeniowe: marchewki, pietruszki, biała rzodkiew
Kiszone warzywa korzeniowe – jak zrobić?
-
Warzywa obieramy, a następnie kroimy w równe słupki. Układamy je ciasno w słoiku/naczyniu kamionkowym.
Wsypujemy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, kozieradkę, kolendrę). Między warzywa wkładamy szalotkę, czosnek i chrzan. Na wierzchu układamy koper.
Całość zalewamy ciepłą, osoloną wodą. Warzywa powinny być całkowicie zanurzone. Na wierzchu układamy liść chrzanu. Przykrywamy talerzykiem, na który kładziemy np. odważnik.
Odstawiamy w stale ciepłe miejsce na 4-5 dni, długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy warzywa są już ukiszone słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki, by przerwać proces kiszenia.
Słowa kluczowe: kiszonki z warzyw przepisy, kiszona pietruszka, kiszone warzywa przepisy
Kiszone warzywa korzeniowe – dodatkowe informacje
Proponuję w lecie ususzyć kawałki korzenia chrzanu oraz baldachimy kopru dzięki czemu można w zimie na bieżąco przygotowywać świeże kiszonki z warzyw.