Kiszone młode ziemniaki

Kiszone młode ziemniaki

Kiszone młode ziemniaki to tradycyjne danie kuchni wschodnioeuropejskiej, które sprawdzi się jako oszałamiająco smaczny dodatek do wielu potraw. Unikalny proces kiszenia, przez który przechodzą ziemniaki, nadaje im wyjątkowo słodkawo-kwaśny smak i dodaje niepowtarzalnej nuty do każdej potrawy. Składniki potrzebne do przygotowania kiszonych młodych ziemniaków są niezwykle proste i łatwo dostępne – to młode ziemniaki, sól, czosnek, koperek i woda. Pamiętaj, że kiszenie to proces, który wymaga cierpliwości, ale efekty zdecydowanie rekompensują czas oczekiwania. Te kwasne, fermentowane smakołyki są nie tylko pyszne, ale też zdrowe, bogate w probiotyki i witaminy.

Składniki:

  • 600 g świeżych małych ziemniaków
  • 2 gałązki rozmarynu – 1 gałązka na słoik
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków liści laurowych
  • około łyżeczki ziaren gorczycy
  • zalewa: 1 litr wody, 1 łyżka soli

Kiszone młode ziemniaki – jak zrobić?

  1. Ziemniaki namaczam w zimnej wodzie. Dokładnie je myję, by pozbyć się piasku.
  2. Do słoiczków wsypuję gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe.
  3. Do słoiczków przekładam umyte ziemniaki (większe pokroiłam na pół), w szczeliny powtykałam gałązki rozmarynu i zalałam zalewą. Tak przygotowane ziemniaki odstawiłam do kiszenia na przynajmniej 2 tygodnie.
  4. Po 2 tygodniach ziemniaki są gotowe do spożycia.

Kiszone młode ziemniaki – dodatkowe informacje

Można kisić dłużej, wtedy podobnie jak inne kiszonki będą bardziej kwaśne w smaku. Ważne jest, by surowe ziemniaki kisić 2 tygodnie, by w środku były zakiszone, po tygodniu powstaje coś na wzór małosolnego ziemniaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kiszone buraki
Następny przepis: kiszone pomidorki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode