Kiszone buraki
Kiszone buraki to prawdziwy skarb polskiej kuchni, idealne na zimę. Ten tradycyjny przepis pokazuje, jak kisić buraki czerwone, by zachowały swój unikalny smak i cudowną kolorystykę. To sprawdzona metoda na zdrowe, sfermentowane buraczki, których przygotowanie przyniesie wiele satysfakcji. Są one doskonałym dodatkiem do wielu potraw, od tradycyjnej ćwikły po sok do picia. Dzięki temu przepisowi, kiszenie buraków czerwonych będzie proste i przyjemne. Co więcej, kiszone buraki są pełne probiotyków, które są korzystne dla naszego układu pokarmowego. Spróbuj zrobić swoje własne kiszone buraki według tego przepisu!
admin
Składniki:
- 1 kilogram buraków
- 2 listki laurowe
- 3 ząbki czosnku
- parę ziarenek czarnego pieprzu
- parę ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 3 szklanki wody przegotowanej i ostudzonej
Kiszone buraki – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- 1. Buraki umyłam i obrałam.
- 2. Pokroiłam je na cienkie plasterki.
- 3. Przełożyłam do szklanego słoja. Idealnie nadaje się też gliniany garnek. Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
- 4. Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki. Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień. Powinien stać w temperaturze pokojowej. Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę. Kiszone buraki ostawić w chłodne miejsce na kilka dni. I tyle. Łatwe prawda? Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu, a kiszone buraki do surówek lub innych dań. Smacznego!
Kiszone buraki – dodatkowe informacje
Kiszone buraki są pyszne same w sobie, ale można je zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę. Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. Kiszone buraki to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i profilaktykę niedoborów żelaza. Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności – warto wykorzystać ten sposób i zrobić kiszone buraki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kiszona papryka z marchewką
Następny przepis: Kiszone młode ziemniaki