Kieszonki drobiowe z kaszanką, serem i cebulką

Kieszonki drobiowe z kaszanką, serem i cebulką

Ciesz się smakiem kieszonki drobiowej z kaszanką, serem i cebulką; jest to przepis, który łączy tradycje polskiej oraz nowoczesnej kuchni. Kombinacja soczystego mięsa drobiowego, kruchej kaszanki i równowaga smaku sera i cebuli dają efekt wyjątkowo zadowalający dla każdego miłośnika dobrego jedzenia. Jest to idealne danie na wszelkiego rodzaju spotkania, rodzinną kolację czy też szybki pomysł na obiad. Przepis jest prosty i niezwykle kuszący, a w efekcie gwarantuje bogate doznania kulinarne. Składa się z łatwo dostępnych składników, a najważniejszy z nich – kaszanka drobiowa, nada całemu daniu wyjątkowego, polskiego smaku.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 30 dag kaszanki wiejskiej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka sera żółtego startego na tarce
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • wykałaczki

Kieszonki drobiowe z kaszanką, serem i cebulką – jak zrobić?

  1. Piersi kurczaka dokładnie umyj i osusz, następnie rozbij tłuczkiem mięso z obu stron.
  2. Posól i przypraw mięso z obu stron.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  5. Dodaj do cebuli pokrojoną w kostkę kaszankę, łyżkę sera żółtego oraz przeciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Nakładaj farsz z kaszanki, cebuli i sera na jedną połowę mięsa. Następnie przykryj drugą pustą połową mięsa i spinaj wykałaczką.
  7. Kieszonki obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  8. Na rozgrzanym oleju usmaż kieszonki z obu stron, aż staną się złociste.
  9. Smacznego!

Kieszonki drobiowe z kaszanką, serem i cebulką – dodatkowe informacje

4 porcje


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kieszonki drobiowe z serem i szynką.
Następny przepis: Kieszonki schabowe z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode