Kieszonki drobiowe z kaszanką, serem i cebulką
Ciesz się smakiem kieszonki drobiowej z kaszanką, serem i cebulką; jest to przepis, który łączy tradycje polskiej oraz nowoczesnej kuchni. Kombinacja soczystego mięsa drobiowego, kruchej kaszanki i równowaga smaku sera i cebuli dają efekt wyjątkowo zadowalający dla każdego miłośnika dobrego jedzenia. Jest to idealne danie na wszelkiego rodzaju spotkania, rodzinną kolację czy też szybki pomysł na obiad. Przepis jest prosty i niezwykle kuszący, a w efekcie gwarantuje bogate doznania kulinarne. Składa się z łatwo dostępnych składników, a najważniejszy z nich – kaszanka drobiowa, nada całemu daniu wyjątkowego, polskiego smaku.
admin
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 30 dag kaszanki wiejskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżka sera żółtego startego na tarce
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- 2 jajka
- olej rzepakowy do smażenia
- wykałaczki
Kieszonki drobiowe z kaszanką, serem i cebulką – jak zrobić?
- Piersi kurczaka dokładnie umyj i osusz, następnie rozbij tłuczkiem mięso z obu stron.
- Posól i przypraw mięso z obu stron.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Dodaj do cebuli pokrojoną w kostkę kaszankę, łyżkę sera żółtego oraz przeciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Nakładaj farsz z kaszanki, cebuli i sera na jedną połowę mięsa. Następnie przykryj drugą pustą połową mięsa i spinaj wykałaczką.
- Kieszonki obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Na rozgrzanym oleju usmaż kieszonki z obu stron, aż staną się złociste.
- Smacznego!
Kieszonki drobiowe z kaszanką, serem i cebulką – dodatkowe informacje
4 porcje
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kieszonki drobiowe z serem i szynką.
Następny przepis: Kieszonki schabowe z serem