kiełbasa z jelenia
Przygotowanie wartościowej kiełbasy z dzika i jelenia to prawdziwa sztuka, a jej sekret tkwi w odpowiednim balansie między mięsem a przyprawami. Ten przepis niesie ze sobą niezwykłe aromaty lasu i daje podniebieniu bliskie spotkanie z naturą. Przybliża też tradycje myśliwskie, gdzie pretendując do tytułu kiełbasy myśliwskiej, wykorzystuje najlepsze składniki prosto z polowania. Dowiedzenie się, jak zrobić kiełbasę może być niebywałym doświadczeniem, budzącym wręcz podziw u gości na domowych przyjęciach. Zapraszamy, byście spróbowali naszego przepisu na kiełbasę z jelenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 7 kg mrożonego mięsa z jelenia (szynka, kark, łopatka, okrawki)
- 3 kg świeżego boczku
- 15 dag soli bez antyzbrylaczy, dodatkowo niejodowana, Extravergine
- mała główka polskiego czosnku (ok. 20 g)
- roztarty w moździerzu jałowiec 15 g
- świeżo zmielony pieprz 20 g
- płaska łyżka cukru
- 12 – 15 m jelit kiełbasianych
- około 2 szklanki zimnej wody do wyrobienia kiełbasy
Kiełbasa z jelenia – jak zrobić?
- Umyte w zimnej wodzie i osączone mięso mielimy w maszynce. Zmielone mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, pieprz, jałowiec, cukier i roztarty czosnek (tak robiła moja babcia i mama – rozcieram na desce szerokim nożem z odrobiną soli). Dłońmi wyrabiamy mięso z przyprawami. W trakcie wyrabiania dolewamy wodę. Wyrobione mięso nadziewamy w jelita (jelita moczyć w letniej wodzie i kilka razy płukać. Najlepiej namoczyć je na 3 godziny przed robieniem kiełbasy). Jelita dosyć ciasno nadziewamy, ale nie wolno przesadzić, bo mogą popękać. Kiełbasę wieszamy na kijach i umieszczamy w wędzarni. Wędzimy gorącym dymem około 4 godziny.
kiełbasa z jelenia – dodatkowe informacje
W ten sposób można zrobić kiełbasę z wołowiny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kiełbasa w sosie cebulowym
Następny przepis: Kiełbasa z sarniny