keks z rumem

keks z rumem

Keks z rumem, to pyszna i aromatyczna propozycja na słodki deser, idealny do kawy czy herbaty. Stanowi doskonałe połączenie ciężkiego, wilgotnego ciasta, charakteryzującego się intensywnym smakiem i delikatnym aromatem rumu. Ten tradycyjny, bożonarodzeniowy wypiek pochodzi z Anglii, jednak zyskał sławę na całym świecie. Składniki, z których przygotowuje się ten ciemny keks, to przede wszystkim różnego rodzaju suszone owoce i orzechy, które połączone z ciastem, tworzą wyjątkowe konsystencje. Całości smaku dodaje rum, który nadaje ciastu charakteru i oryginalności. Serwuj ten wykwintny wypiek podczas świąt lub na specjalne okazje.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 175 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu
  • 200 g bakalii (kandyzowanego ananasa i skórek cytrusowych)
  • polewa:
  • 100 g białej czekolady (użyłam białej z kokosem)
  • 2 łyżki mleka
  • kandyzowany ananas (posiekany)

Keks z rumem – jak zrobić?

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać rum. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około godziny. Ostudzić na kratce.
  2. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kapieli wodnej, polać ciasto, posypać bakaliami.

keks z rumem – dodatkowe informacje

ostudzone ciasto można nasączyć dodatkowo rumem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Keks z bakaliami
Następny przepis: Keczup z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode