keks z rumem
Keks z rumem, to pyszna i aromatyczna propozycja na słodki deser, idealny do kawy czy herbaty. Stanowi doskonałe połączenie ciężkiego, wilgotnego ciasta, charakteryzującego się intensywnym smakiem i delikatnym aromatem rumu. Ten tradycyjny, bożonarodzeniowy wypiek pochodzi z Anglii, jednak zyskał sławę na całym świecie. Składniki, z których przygotowuje się ten ciemny keks, to przede wszystkim różnego rodzaju suszone owoce i orzechy, które połączone z ciastem, tworzą wyjątkowe konsystencje. Całości smaku dodaje rum, który nadaje ciastu charakteru i oryginalności. Serwuj ten wykwintny wypiek podczas świąt lub na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 175 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kieliszek rumu
- 200 g bakalii (kandyzowanego ananasa i skórek cytrusowych)
- polewa:
- 100 g białej czekolady (użyłam białej z kokosem)
- 2 łyżki mleka
- kandyzowany ananas (posiekany)
Keks z rumem – jak zrobić?
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy. Wlać rum. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Piec w 170*C około godziny. Ostudzić na kratce.
- Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kapieli wodnej, polać ciasto, posypać bakaliami.
keks z rumem – dodatkowe informacje
ostudzone ciasto można nasączyć dodatkowo rumem