Kawoszka
Kawoszka to wyjątkowe połączenie dwóch ulubionych przyjemności – kawy i alkoholu. Idealna dla osób, które doceniają bogactwo smaku kawy, ale pragną również odrobiny mocniejszego kopa. Ciepły, aromatyczny napój imponuje swoją intensywnością i głębią smaku, dzięki czemu jest często wybierany na popołudniowe spotkania, jak i wieczorne relaksy. Kawoszka jest dowodem na to, że niezależnie od pory dnia lub nocy, chwila na delektowanie się kawą może być jeszcze bardziej wyjątkowa. Składniki użyte do przygotowania tego napoju to esencja kulinarnego rafinementu, tworzą harmonijną kompozycję, której nie da się zapomnieć.
admin
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 17 dag cukru
- 5 dag czekolady deserowej
- 1 kostka masła lub margaryny (20 dag)
- 4 małe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- kilka kropel olejku śmietankowego
Kawoszka – jak zrobić?
- Kawę zaparzyć w małei ilości wody. Zalać zimną wodą by otrzymać 250 ml.
- Masło rozpusić (nie doprowadzając do wrzenia).
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, orzechy, soó wymieszać. Dodać kawę, rozpuszczone masło. jajka i olejek. Wszystko miksować przez minutę.
- Wylać ok. 2/3 masy do foremki. Do pozostałej masy dodać pokruszoną czekoladę i wylać na wierzch.
- Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
Kawoszka – dodatkowe informacje
Zamiast kawy rozpuszczalnej można dodać zwykłą kawę, ale trzeba pamiętać, by odcedzić fusy przed dodaniem do ciasta. Świeże ciasto może się kruszyć, dlatego lepiej odczekać kilka godzin, aż dobrze ostygnie. Wg tego przepisu można upiec babeczki lub wykorzystać same ciasto jako podstawę do tortu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kawałki kurczaka w jogurtowej panierce z sosem tysiąca wysp
Następny przepis: Kawowy murzynek ( bez jajek, masła i mleka )