Kawa frappe – mrożona kawa po grecku
Kuszące smaki i zapachy Grecji zaklęte w orzeźwiającym napoju. Przygotuj się na spotkanie z oryginalnym greckim stylem pijąc kawę Frappe – mrożoną kawą po grecku. Ten pyszny napój to prawdziwy raj dla miłośników kawy i idealny sposób na ochłodę w gorące dni. Składniki są proste, a ich połączenie tworzy prawdziwie egzotyczny smak. Wielbiciele ostrych, kreowanych z pasją, kawowych doznań, na pewno pokochają ten przepis. To nie tylko kawa, to podróż do słonecznej Grecji bez wychodzenia z domu. Smak greckiego frappe z pewnością zapadnie Ci w pamięć i zachęci do dalszych kulinarnych eksperymentów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżeczki cukru
- 4 łyżki wody
- mleko
Kawa frappe – mrożona kawa po grecku – jak zrobić?
- Do wysokiego naczynia wsypujemy kawę rozpuszczalną dodajemy cukier i tyle zimnej wody, by zakryła sypkie składniki.
- Mieszankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany.
- Następnie pianę przekładamy do szklanek i delikatnie wlewamy zimne mleko. Podajemy od razu po przygotowaniu z dwoma kostkami lodu; lód nie jest konieczny można go pominąć.
Kawa frappe – dodatkowe informacje
Do kawy można dodać kostki lodu a jeszcze lepiej kostki mrożonej kawy. Składniki na dwie kawy…