Kasztanki orzechowo-rumowe
Kasztanki orzechowo-rumowe to wyjątkowy przysmak, który idealnie wpasowuje się w klimat jesienno-zimowy. Te małe, dekoracyjne słodkości o intensywnym smaku przeniosą Cię do świata najwyższej wyrafinowanej przyjemności. Wyraźne nuty rumu mieszają się z chrupkością orzechów tworząc harmonijną całość, zaś pokruszone herbatniki dodają im niepowtarzalnej, kuszącej struktury. Kulki rumowe z herbatnikow to doskonały wybór na spotkania ze znajomymi czy rodziną, a także na prezent dla bliskiej osoby. Przygotuj się na kulinarną podróż pełną niezapomnianych doznań smakowych, gdzie dominują wyszukane, oryginalne smaki – doskonałej jakości rum, orzechów i herbatników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 220g herbatników
- 70g zmielonych orzechów włoskich + 3 łyżki do obtoczenia
- 120g stopionego masła
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3-4 łyżki miodu
- łyżka nutelli
- 3 łyżki kakao
- 2-3 łyżki rumu
Kasztanki orzechowo-rumowe – jak zrobić?
- Herbatniki bardzo drobno pokruszyć, dodać 70g orzechów, kakao, cukier puder i wymieszać.
- Następnie dodać miód, rum, nutellę i roztopione masło.
- Całość wymieszać i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
- Obtaczać w pozostałych orzechach.
- Schłodzić.
Porady – Dodatkowe informacje
Zamiast miodu można użyć np. powideł lub dżemu. Jeśli będą jadły je dzieci nie dodajemy alkoholu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaszotto z grzybami leśnymi
Następny przepis: Kaszotto z kurczakiem i warzywami