kasza manna na mleku z jagodami
Przywołując wspomnienia z dzieciństwa, prezentujemy przepis na domową, klasyczną kaszę manną na mleku z jagodami. To prosty i szybki deser, który cieszy się niezmiennym uznaniem nie tylko wśród najmłodszych. Kasza manna, również zwana grysikiem na mleku, jest idealna na słodki obiad czy urozmaicenie deseru. Ciepła, kremowa konsystencja kaszki to kwintesencja komfortowego jedzenia. Dodatek słodkich owoców, takich jak jagody, podkreśla charakter tego dania, dodając mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ta wersja przepisu na mannę to klasyka, którą warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Spróbujmy zatem przygotować kaszę manną na nowo.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ok. 1,5 szklanki kaszy manny
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- Słoiczek jagód
- 1 cukier waniliowy
Kasza manna na mleku z jagodami – jak zrobić?
- Mleko zagotowujemy. Gdy będzie się gotowało wsypujemy kaszę mannę oraz cukier i cukier waniliowy. Gotujemy chwilę aż kasza zgęstnieje w mleku. W zależności od gęstości potrawy można wsypać większą ilość kaszy.
- Mannę przelewamy na talerz i polewamy ja sokiem z jagód i jagodami.
xxxx – dodatkowe informacje
Aby mleko się nie przypaliło na dno garnka należy nalać odrobinę zimnej wody i dopiero potem mleko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kasza kuksuks na słodko-z daktylami sezamem rodzynkami i miodem
Następny przepis: KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI