Kasza kuksuks na słodko-z daktylami sezamem rodzynkami i miodem
Kuszkus na słodko? Dlaczego nie! Przepis na „Kaszę kuszkus na słodko – z daktylami, sezamem, rodzynkami i miodem” to prawdziwy niebanalny smakowy festiwal. Fuszerowany słodkością daktyli, pikanterią sezamu, gibkością rodzynki, oraz smakowitością miodu, ta odmiana kuszkusu jest prawdziwym rarytasem dla miłośników egzotycznej kuchni. Połączenie słodkich owoców i aromatycznych przypraw powoduje, że danie zyskuje niepowtarzalną głębię smaku. Jeśli jesteś gotowy na kulinarną przygodę i szukasz przepisu na pożywne, sycące, ale i nieco nietypowe śniadanie, ten przepis na kuszkus z rodzynkami i innymi dobrotami jest dla Ciebie idealny. Wypróbuj i odkryj nowe kulinarne horyzonty!
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 100 g kaszy kuskus na sypko
- około 1 szklanka mleka do zalania kaszy
- 2 łyżki drobnych rodzynek
- kilka sztuk daktyli pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka sezamu
- 3 łyżki płynnego miodu
- szczypta soli
Kasza kuskus na słodko-z daktylami, sezamem, rodzynkami i miodem – jak zrobić?
- Kaszę kuskus wsypać do salaterki
- Zalać wrzącym mlekiem tak, aby poziom mleka minimalnie przekraczał poziom kuskusu
- Odczekać kilka minut, a następnie ją wymieszać
- Daktyle pokroić w kostkę
- Kaszę kuskus połączyć z daktylami
- Dodać rodzynki, sezam
- Dosypać miód i wymieszać wszystkie składniki
Smacznego!
Kasza kuskus na słodko-z daktylami, sezamem, rodzynkami i miodem – dodatkowe informacje
Mozna dodac tez uprazone migdaly.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kasza jęczmienna z warzywami i pieczarkami
Następny przepis: kasza manna na mleku z jagodami