Karydopita - greckie ciasto

Karydopita – greckie ciasto

Karydopita to tradycyjne ciasto greckie, które powstało z miłości do smaków prosto z Półwyspu Hellenów. To ciasto z orzechami jest niezwykle aromatyczne, wilgotne i niezwykle smaczne. Przepis na karydopitę wywodzi się z tradycyjnej kuchni greckiej, gdzie jest jednym z najbardziej popularnych deserów. To profesjonalnie przygotowane danie, które zdobi wiele greckich stołów na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji. Niezwykłe połączenie orzechów z aromatycznymi przyprawami i składnikami pozostawi niezapomniane doznania smakowe. Zachęcamy do odkrywania greckich smaków poprzez przygotowywanie tego ciasta! Piękny wygląd i niepowtarzalny smak karydopity na pewno zachwycą wszystkich łasuchów.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 5 dużych jaj (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 łyżki brandy
  • 1 pomarańcza (skórka i sok)
  • 90 g miałkiego cukru (wzięłam cukier puder)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g bułki tartej
  • 175 g orzechów włoskich w kawałkach
  • 2 łyżki miękkiego masła (do wysmarowania tortownicy)
  • Syrop:
  • 125 g miałkiego cukru (użyłam cukier puder)
  • 150 ml wody
  • 3 goździki (w całości)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cytryna (skórka i sok)

Karydopita – greckie ciasto – jak zrobić?

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Wysmaruj masłem boki i dno tortownicy o średnicy 23 cm (u mnie 26 cm), najlepiej z ruchomym dnem.
  2. W dużej misce ubij żółtka, brandy, skórkę oraz sok z pomarańczy na gładką i kremową masę. (Wyszła trochę spieniona i wodnista, użyłam takiej).
  3. Do pojemnika robota siekającego wsyp cukier, cynamon, goździki, proszek do pieczenia, bułkę tartą oraz 150 g orzechów i miksuj do uzyskania drobnej kruszonki. Przełóż ją do dużej miski. W innej, czystej misce ubij białka na sztywną pianę.
  4. Masę z żółtek połącz z kruszonką, a następnie dodaj do nich ostrożnie białka, używając metalowej łyżki i równomiernie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Masę przelej do tortownicy o średnicy 23 cm i piecz przez 40 minut. By sprawdzić, czy jest gotowe, wbij w środek szpikulec – jeśli po wyjęciu pozostanie czysty, ciasto będzie upieczone. Jeśli nie, zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na kilka minut.
  6. W tym czasie przygotuj syrop. Włóż wszystkie jego składniki do małego rondla, wstaw na średni ogień i mieszaj, podgrzewając, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj przez 5 minut. Zostaw do ostygnięcia przed przesączeniem przez sitko. Pozostałe orzechy posiekaj na małe kawałki.
  7. Kiedy ciasto się upiecze, wystaw je z piekarnika i nakłuj cienkim szpikulcem lub patyczkiem na całej powierzchni. Posyp orzechami i wciąż gorące polej zimnym syropem. Przed wyjęciem z formy i podaniem zostaw do ostygnięcia.

Karydopita – dodatkowe informacje

Do wykonania ciasta greckiego z orzechami, karydopity, będą nam potrzebne: 2 miski, sitko, drobna tarka, mały garnek, robot siekający, szpikulec lub patyczek, okrągła forma do pieczenia o śred. 23 cm.

Do ciasta warto podać niesłodzony, gęsty jogurt grecki albo sorbet cytrynowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kartoflarz – babka podlaska
Następny przepis: Kartoflanka ze śmietaną i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode