Kartoflanka ze śmietaną i koperkiem

Kartoflanka ze śmietaną i koperkiem

Miłośnicy zup na pewno docenią tę klasyczną propozycję – kartoflankę ze śmietaną i koperkiem. Niewiele jest rzeczy prostszych i bardziej satysfakcjonujących niż gorąca, domowa zupa, szczególnie podczas zimnych, deszczowych dni. Nasza kartoflanka, wzbogacona przez dodatek śmietany, ma kremową konsystencję i delikatny smak. Koper dodaje jej aromatu i uzupełnia smak ziemniaków. Ten przepis to prawdziwe komfortowe jedzenie, które przypomina domowe obiady u babci. Wypróbujcie kartoflankę ze śmietaną i koperkiem, a przekonacie się, jak prosta zupa może zamienić się w coś wyjątkowo pysznego.

Składniki:

  • Na 5-litrowy garnek:
  • 1,5 kg kurczaka
  • 10 sporych ziemniaków
  • 5 dużych marchwi
  • 3 duże pietruszki
  • 1 duży liść kapusty włoskiej
  • 3 małe cebule
  • kawałek pora
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Kartoflanka ze śmietaną i koperkiem – jak zrobić?

  1. Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości garnka. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Wywar solimy i gotujemy kurczaka do miękkości.
  2. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Liść kapusty, cebule i por myjemy i kroimy drobno. Z garnka wyjmujemy miękkiego kurczaka i wrzucamy pokrojone warzywa.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Gdy warzywa w zupie będą już prawie miękkie, wrzucamy do zupy ziemniaki. Do garnka dolewamy wodę do pełna. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, do dużej szklanki lub miski wlewamy trochę gorącego wywaru z zupy i rozrabiamy w nim śmietanę. Tak przygotowaną wlewamy do garnka i całość zagotowujemy. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem według uznania.
  4. Zupę nalewamy na talerze i posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

Porady – dodatkowe informacje:

Niektórzy zagęszczają zupę zaprawką z wody i mąki aby była bardziej zawiesista.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karydopita - greckie ciasto
Następny przepis: Kasza bulgur z pieczarkami i suszonymi pomidorami (pilaw)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode