Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami

Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami

Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami to zdrowy, pożywny i aromatyczny posiłek, który zachwyci Twoje kubki smakowe swoją niezwykłą kombinacją składników. Oryginalny przepis, który nada Twojemu codziennemu menu nowy, intrygujący obrót. Niezwykłe połączenie kartofli, cebuli, maku i orzechów tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorośli, jak i dzieci. Ta prosta, szybka do przygotowania potrawa mogłaby być idealna na lekki rodzinnie obiad lub kolację. To doskonała propozycja dla tych, którzy kochają proste, ale pyszne dania. Odkryj z nami kartoflankę z cebulą, makiem i orzechami.

Składniki:

  • 800 g obranych, gotowanych ziemniaków
  • 280 g obranej białej cebuli
  • 3 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej szałwii
  • po 3 kopiaste łyżeczki mielonych bakalii – maku, orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 4 szklanki bulionu warzywnego (ew. 5 szklanek)
  • 3 goździki
  • po 1 łyżeczce mielonych przypraw – kminku, owoców kolendry, kurkumy
  • po ½ łyżeczki mielonych przypraw – cynamonu, imbiru
  • sól do smaku
  • pieprz biały mielony do smaku

Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami – jak zrobić?

Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie lubi gęstych zup, można dolać dodatkową szklankę bulionu (łącznie 5 szklanek).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kartoflak
Następny przepis: Kartoflarz – babka podlaska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode