Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami
Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami to zdrowy, pożywny i aromatyczny posiłek, który zachwyci Twoje kubki smakowe swoją niezwykłą kombinacją składników. Oryginalny przepis, który nada Twojemu codziennemu menu nowy, intrygujący obrót. Niezwykłe połączenie kartofli, cebuli, maku i orzechów tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorośli, jak i dzieci. Ta prosta, szybka do przygotowania potrawa mogłaby być idealna na lekki rodzinnie obiad lub kolację. To doskonała propozycja dla tych, którzy kochają proste, ale pyszne dania. Odkryj z nami kartoflankę z cebulą, makiem i orzechami.
admin
Składniki:
- 800 g obranych, gotowanych ziemniaków
- 280 g obranej białej cebuli
- 3 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej szałwii
- po 3 kopiaste łyżeczki mielonych bakalii – maku, orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 szklanka mleka
- 4 szklanki bulionu warzywnego (ew. 5 szklanek)
- 3 goździki
- po 1 łyżeczce mielonych przypraw – kminku, owoców kolendry, kurkumy
- po ½ łyżeczki mielonych przypraw – cynamonu, imbiru
- sól do smaku
- pieprz biały mielony do smaku
Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami – jak zrobić?
Kartoflanka z cebulą, makiem i orzechami – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie lubi gęstych zup, można dolać dodatkową szklankę bulionu (łącznie 5 szklanek).