Karpatka na krakersach

Karpatka na krakersach

Smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – zdrowa alternatywa dla tłustych ciastek z cukierni. Przedstawiamy przepis na karpatkę na krakersach. Unikalne połączenie kruchych krakersów oraz puszystej masy budyniowej zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. To ciasto doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy uroczystych przyjęciach. Wszystkie składniki, z których jest przygotowana karpatka, są naturalne i pełne wartości odżywczych. Kolejnym plusem jest to, że przygotowanie tego ciasta nie wymaga używania piekarnika – idealne rozwiązanie na upalne, letnie dni. Każdy kęs tego przysmaku przeniesie nas w atmosferę ciepłego, domowego pieczenia.

Składniki:

  • 130 gram kromek chleba marki Lajkonik
  • 16 gram cukru waniliowego
  • 200 gram miękkiego masła
  • 2 szklanki mleka, czyli 0,5 litra
  • Szczypta soli
  • 1 opakowanie kremu Karpatka oryginalna
  • Blaszka o wymiarach 25/18 cm, wysłana przyciętym pod wymiar papierem do pieczenia

Karpatka na krakersach – jak zrobić?

  1. Dno blaszki wysłać krakersami.

    W części mleka rozmieszać krem Karpatka a resztę zagotować i wlać rozmieszany proszek i dodać cukier waniliowy.
    Mieszając cały czas gotować do zgęstnienia. Do gorącej masy wrzucić masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia masła. Włączyć mikser i dokładnie zmiksować masę.
    Gorącą masę wylać na krakersy, wyrównać i przykryć krakersami.
    Schłodzić dokładnie, ja to robię w zamrażarce, jest szybciej.

Karpatka na krakersach – dodatkowe informacje

Zamiast kremu Karpatka warto przygotować gęsty domowy budyń waniliowy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karpatka na herbatnikach
Następny przepis: Karpatka Joli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode