Karpatka

Karpatka

Karpatka to tradycyjne polskie ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza górom, które przypomina swoją strukturą. Ten ponadczasowy deser, który kojarzy się z domowym ciepłem i rodziną, doskonale dopełnia każde spotkanie. Składniki na karpatkę to m.in.: mąka, masło, jaja, cukier, śmietana i wanilia. Smak tego ciasta to połączenie kremowego środka i chrupiącego ciasta. To idealne połączenie smaków i struktur, które culminuje w bardzo smacznym deserze. Sprawdź więc, jak upiec karpatkę i zaskocz swoich bliskich tym tradycyjnym polskim daniem. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • Krem:
  • 0,5l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Dowolny zapach wg uznania

Karpatka – jak upiec?

  1. CIASTO:

    1. Zagotuj wodę z margaryną.
    2. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Trwa to około 1 minuty.
    3. Przestudź ciasto.
    4. Wbij 5 jajek do masy ciastowej i dokładnie wymieszaj.
    5. Podziel ciasto na dwie części i upiecz 2 placki. Każdy placka piecz około 45 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Piekarnik możesz posmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłóż jedną część ciasta na blat. Opcjonalne: delikatnie potraktuj widelcem, aby uzyskać większe „fale” po upieczeniu. Odstaw placki do wystudzenia.
  2. MASA:

    1. Odlej trochę mleka i rozprowadź w nim mąkę do uzyskania gładkiej konsystencji.
    2. Resztę mleka zagotuj z rozpuszczonym cukrem.
    3. Stopniowo dolewaj mleko z mąką do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, aż powstanie budyń.
    4. Odstaw budyń do przestudzenia, tak aby był delikatnie ciepły.
    5. Utrzyj masło z żółtkiem, stopniowo dodając budyń i kontynuując ucieranie.
  3. Przygotowanie:

    1. Posmaruj jeden placka masą, a następnie przykryj drugim plackiem.
    2. Posyp wierzch karpatki cukrem pudrem.

Karpatka – dodatkowe informacje

Można także upiec placki z przepisu powyżej a krem zrobić taki kupiony w sklepie wg przepisu z opakowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karpatka
Następny przepis: Karpatka jeżynowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode