Karpatka
Karpatka to tradycyjne polskie ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza górom, które przypomina swoją strukturą. Ten ponadczasowy deser, który kojarzy się z domowym ciepłem i rodziną, doskonale dopełnia każde spotkanie. Składniki na karpatkę to m.in.: mąka, masło, jaja, cukier, śmietana i wanilia. Smak tego ciasta to połączenie kremowego środka i chrupiącego ciasta. To idealne połączenie smaków i struktur, które culminuje w bardzo smacznym deserze. Sprawdź więc, jak upiec karpatkę i zaskocz swoich bliskich tym tradycyjnym polskim daniem. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 0,5 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- Krem:
- 0,5l mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- Dowolny zapach wg uznania
Karpatka – jak upiec?
-
CIASTO:
- Zagotuj wodę z margaryną.
- Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Trwa to około 1 minuty.
- Przestudź ciasto.
- Wbij 5 jajek do masy ciastowej i dokładnie wymieszaj.
- Podziel ciasto na dwie części i upiecz 2 placki. Każdy placka piecz około 45 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Piekarnik możesz posmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłóż jedną część ciasta na blat. Opcjonalne: delikatnie potraktuj widelcem, aby uzyskać większe „fale” po upieczeniu. Odstaw placki do wystudzenia.
-
MASA:
- Odlej trochę mleka i rozprowadź w nim mąkę do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Resztę mleka zagotuj z rozpuszczonym cukrem.
- Stopniowo dolewaj mleko z mąką do gotującego się mleka, cały czas energicznie mieszając, aż powstanie budyń.
- Odstaw budyń do przestudzenia, tak aby był delikatnie ciepły.
- Utrzyj masło z żółtkiem, stopniowo dodając budyń i kontynuując ucieranie.
-
Przygotowanie:
- Posmaruj jeden placka masą, a następnie przykryj drugim plackiem.
- Posyp wierzch karpatki cukrem pudrem.
Karpatka – dodatkowe informacje
Można także upiec placki z przepisu powyżej a krem zrobić taki kupiony w sklepie wg przepisu z opakowania.