Karpatka
Przedstawiamy przepis na tradycyjne, polskie ciasto – karpatkę. Ten wariant jest nieco inny, ponieważ jest to karpatka bez jajek, dzięki czemu doskonale nadaje się dla osób na diecie bezjajecznej. Lekka, puszysta masa przypominająca śnieżne szczyty Karpat, stąd też nazwa. Choć może się wydawać, że brak jajek zdecydowanie zmieni jego smak i konsystencję, to nic bardziej mylnego. Ten specjalny przepis, sprawia, że ciasto zachowuje swoją charakterystyczną teksturę i smak, bez konieczności używania jajek. To doskonały pomysł na słodki podwieczorek lub przekąskę dla gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 800 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 120 g cukru
Karpatka – jak zrobić?
- 1.Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia.
- 2.Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej,Zdjąć z palnika, wystudzić.
- 3. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Gotową masę podzielić na 2 części.
- 4.Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać.
- 5. Piec w temperaturze 200oC przez około 25 – 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta.W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
Przepis na krem budyniowy:
- 1.0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
- 2.Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
- 3.Wyłóż na jeden upieczony wcześniej płat ciasta i przykryj drugim. Schłodź w lodówce przez kilka godzin lub zostaw na noc. Przed podaniem posyp, używając sitka, cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
1.Jeśli gotowy krem budyniowy nawija się na trzepaczki miksera, a sam mikser odmawia pracy, wystarczy dodać kilka łyżek mleka lub śmietanki (w temperaturze pokojowej!) i dobrze zmiksować.
2.Podczas łączenia masła i budyniu, obydwa te składniki powinny być w tej samej temperaturze (najlepiej pokojowej). Jeśli tak nie będzie, masło zacznie się „grudkować”.