Karpatka
Karpatka to tradycyjne polskie ciasto, które swoją nazwę zawdzięcza górskiemu krajobrazowi. Jego kremo podobne do śniegu pokrycie i porowata struktura przypomina górski teren Karpat, stąd nazwa. Starannie dobrane składniki tworzą idealną kompozycję smakową, którą pokochają wszyscy wielbiciele słodkości. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak dopiec takie ciasto do perfekcji? Dopiekanie ciasta to kluczowy element przepisu na karpatkę, który decyduje o jej finalnym wyglądzie i smaku. Ale czy można dopiec ciasto, które już wyjęliśmy z piekarnika? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie Państwo w naszym przepisie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto przygotowuję x 2, ponieważ na taką dużą blachę o wymiarach 35 x 25 cm robię dwa razy blat, więc potrzebna jest podwójna porcja składników.
- – 1 szklanka wody (250 ml) x 2
- – 1 szklanka mąki pszennej typu od 400 do 550 (u mnie 550) x 2
- – 100 g masła x 2
- – szczypta soli x 2
- – 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia x 2
- – 4 jajka x 2
- Masa:
- – 1 litr śmietany kremówki 30%
- – 5 sztuk śmietan-fix
- – 3/4 szklanki cukru pudru + kilka łyżek do posypania ciasta
Karpatka – jak zrobić?
- Wodę wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy masło i sól, jak się rozpuści ściągamy z ognia i mieszając cały czas energicznie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stawiamy ponownie na kuchenkę ale już na najmniejszym ogniu trzymamy ok 4 minuty cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Jak ciasto jest już zimne wrzucamy po jednym jajku za każdym razem miksując aż do połączenia masy,
- na koniec miksujemy jeszcze 3 minuty,
- Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną mąką,
- ciasto będzie cienka warstwa ale o to chodzi, bo to ciasto parzone i wyrośnie mocno podczas pieczenia,
- wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 25 – 30 minut,
- Jeśli ciasto po tym czasie jest zbyt miękkie od spodu możemy zmniejszyć temperaturę do 120 stopni,
- dać grzałkę na sam spód i dopiec jeszcze kilka minut, lepiej jak jest bardziej chrupiące niż za miękkie.
- Wyciągamy i studzimy na kratce, tak samo pieczemy drugi blat.
- Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski najlepiej metalowej i schłodzonej w lodówce i ubijamy na najwyższych obrotach, cukier puder mieszamy ze śmietan-fixem i pod koniec ubijania dosypujemy wolno do śmietany.
- Śmietanę wykładamy na ostudzone ciasto, przykrywamy drugim blatem i posypujemy cukrem pudrem, wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Słowa kluczowe: jak dopiec ciasto, dopiekanie ciasta, czy można dopiec ciasto
Karpatka – dodatkowe informacje
W TRAKCIE PIECZENIA NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA !!
na mniejszą blaszkę proporcje składników x 1