Karpatka

Karpatka

Zapach świeżo pieczonego ciasta, który rozprowadza się po domu, to dla wielu z nas jeden z najpiękniejszych zapachów dzieciństwa. Ciasto Karpatka, które swoją nazwę zawdzięcza formie przypominającej wierzchołki stromej górskiej krawędzi, to pachnące, wilgotne ciasto parzone, idealne na rodzinne spotkania czy przyjęcia. Przygotowanie go jest prostsze, niż mogłoby się wydawać i pozwala na kreatywność – możemy eksperymentować z nadzieniem czy dodatkami. W naszym przepisie krokiem po kroku przeprowadzimy Cię przez proces przygotowania tego pysznego deseru, dzięki czemu Twoje ciasto karpatka zawsze będzie idealnie puszyste i smaczne.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka 3.2%
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • Masa budyniowa: 4 budynie śmietankowe/waniliowe
  • 250 gram masła
  • Dodatkowo: Cukier puder

Karpatka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Ciasto – Mleko z olejem wlewamy do rolndelka i podgrzewamy. Kiedy mleko się zagotuje delikatnie zmniejszamy ogień i wsypujemy całą mąkę, całość mieszamy energicznie trzepaczka do jajek, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Do chłodnej masy wbijamy po 1 jajku, i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Robimy tak z pozostałą 4 jajek. Gotowe puszyste ciasto, dzielimy na dwie części. Każdą część rozsmarowujemy na prostokątnej blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Rozprowadzamy równomiernie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 20-30 minut.Czynność powtarzamy z drugą częścią masy.
  2. 2.
    Masa budyniowa – budynie gotujemy według opisu na opakowaniu. Zostawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę, a następnie dodajemy po dużej łyżce budyniu i ubijamy do połączenia się wszystkich składników.
  3. 3.
    Między dwa placki wykładamy masę budyniową, posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Karpatka – dodatkowe informacje

Budyń można przygotować samodzielnie, przepis poniżej:

600 ml mleka

żółtko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

łyżka mąki pszennej

łyżeczka masła

3-4 łyżki cukru kryształ

Mleko wlać do garnka o grubym dnie. 3/4 szklanki odlać z powrotem i wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkiem.

Mleko w garnku zagotować z dodatkiem cukru i masła.

Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i szybko wymieszać, aż całość zgęstnieje.

Krótko podgotować, a następnie przelać do pucharków


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: karp lub mintaj w warzywach na parze
Następny przepis: Karpatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode