Karmelizowane pomarańcze z chilli

Karmelizowane pomarańcze z chilli

Przygotuj się na eksplozję smaku dzięki naszemu przepisowi na karmelizowane pomarańcze z chilli. Ten deser jest doskonałą kombinacją słodkiego, kwaskowego i pikantnego, który z pewnością ożywi twoje kubki smakowe. Karmelizowane pomarańcze są szalenie smaczne samodzielnie, ale dodatek chilli dodaje nieoczekiwanego, ale rewelacyjnego kopnięcia. To danie jest także równie piękne jak smaczne, dzięki jasnej pomarańczowej barwie i błyszczącemu zamszowemu karmelowi. Bez względu na to, czy szukasz unikalnego deseru na specjalną okazję czy po prostu chcesz zaskoczyć swoje kubki smakowe, ta wersja karmelizowanych pomarańczy jest idealna.

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Karmelizowane pomarańcze z chilli – jak zrobić?

  1. Pomarańczę kroimy na plasty. Na patelni rozpuszczamy cukier, gdy pojawi się karmel szybko wrzucamy przyprawy i pomarańczę, dusimy na małym ogniu ok.15 min. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietankę. Po uzyskaniu gładiej konsystencji polewać owoce. Deser sprawdzi się także jako dekoracja do słodkich potraw.

Karmelizowane pomarańcze z chilli – dodatkowe informacje

Ważne aby nie spalić karmelu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika
Następny przepis: Karmelizowane wiśnie w syropie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode