Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika

Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika

Zanurz się w sezon świąteczny z naszym przepisem na karmelizowane migdały w przyprawie do piernika. Ten smakowy rarytas łączy ciepłe, słodkie nuty karmelu, które otulają chrupiące migdały, z bogactwem przypraw piernikowych. Drobne szczypcie cynamonu, imbiru, goździków i pieprzu dodaje temu lekkomiłemu przysmakowi aurę domowego ciepła i przytulności. Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika to wyjątkowy dodatek do świątecznego menu. Świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale również jako oryginalny prezent dla bliskich. Przygotuj je już dziś i ciesz się wyjątkowym smakiem tych sezonowych przysmaków.

Składniki:

  • pół szklanki wody
  • szklanka cukru (użyłam pół na pół biały i brązowy)
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 400g migdałów

Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika – jak zrobić?

  1. Na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz przyprawę.
  2. Zagotowujemy i po ok. 2 min, gdy karmel zacznie nabierać bardziej bursztynowego koloru dodajemy migdały.
  3. Całość trzymamy na ogniu tak długo, aż cukier ponownie się skrystalizuje i ściągamy z ognia.
  4. Migdały wysypujemy na talerz lub blaszkę i pozostawiamy 5-10min do przestygnięcia.

Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika – dodatkowe informacje

Zamiast migdałów można użyć dowolnych orzechów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karmelizowane orzechy
Następny przepis: Karmelizowane pomarańcze z chilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode