Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika
Zanurz się w sezon świąteczny z naszym przepisem na karmelizowane migdały w przyprawie do piernika. Ten smakowy rarytas łączy ciepłe, słodkie nuty karmelu, które otulają chrupiące migdały, z bogactwem przypraw piernikowych. Drobne szczypcie cynamonu, imbiru, goździków i pieprzu dodaje temu lekkomiłemu przysmakowi aurę domowego ciepła i przytulności. Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika to wyjątkowy dodatek do świątecznego menu. Świetnie sprawdzają się jako przekąska, ale również jako oryginalny prezent dla bliskich. Przygotuj je już dziś i ciesz się wyjątkowym smakiem tych sezonowych przysmaków.
admin
Składniki:
- pół szklanki wody
- szklanka cukru (użyłam pół na pół biały i brązowy)
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 400g migdałów
Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika – jak zrobić?
- Na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz przyprawę.
- Zagotowujemy i po ok. 2 min, gdy karmel zacznie nabierać bardziej bursztynowego koloru dodajemy migdały.
- Całość trzymamy na ogniu tak długo, aż cukier ponownie się skrystalizuje i ściągamy z ognia.
- Migdały wysypujemy na talerz lub blaszkę i pozostawiamy 5-10min do przestygnięcia.
Karmelizowane migdały w przyprawie do piernika – dodatkowe informacje
Zamiast migdałów można użyć dowolnych orzechów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karmelizowane orzechy
Następny przepis: Karmelizowane pomarańcze z chilli