Karkowka zawijana z mięsem mielonym
Karkówka zawijana z mięsem mielonym to przepis, który zadowoli każdego miłośnika mięsnych przysmaków. Jest to danie, które składa się z dwóch rodzajów mięs – karczku, który jest mięsem o wyrazistym smaku i mięsa mielonego, które dodaje potrawie sycącej treści. Karczek faszerowany mięsem mielonym jest danie pełne smaków, które idealnie komponuje się ze sobą, tworząc doskonałą propozycję na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Jest to alternatywa dla tradycyjnej karkówki, która z pewnością zaskoczy i zachwyci swoim smakiem wszystkich smakoszy.
admin
Składniki:
- 1.5kg surowej karkówki
- 300g mięsa mielonego
- Sól do zmiękczania mięs, pieprz, 3 kostki mięsne, 1 średnia cebula, przyprawa do mięs,majeranek, papryka ostra i słodka, czosnek.
Karkowka zawijana z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Do miseczki wrzucic kostki miesne, pokrojona w piorka cebule, pokrojony w plastry czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Calosc zalać wrzącą wodą. Dokladnie wymieszac az do rozpuszczenia kostek.
- Mieso dokladnie umyc, oszuszyc recznikiem papierowym. Kroic tak, aby utworzyc dlugi pas mięsa. Wrzucic gotowy płat mięsa do duzej miski i zalać gorącą marynata tak, aby zasłonić cale mięso. Odstawiamy na minimum 24h w chlodne mieso (ja czekalam az ostygnie i wlozylam do lodówki).
- Mięso mielone doprawic solą, pieprzem oraz papryka slodka i ostrą. Dokladnie wyrobic mięso. Odstawic na okolo 1h aby mięso przeszlo smakiem przypraw.
- Zamarynowane mięso rozłożyć na blacie. Odrobinę rozbijamy aby pozbyć się twardszych włókien. Rozbity karczek smarujemy do połowy wyrobionym wczesniej mięsem mielonym i zawijamy roladę. Całość należy zwinąć jeszcze sznurkiem, aby rolada nam sie nie rozleciala.
- Mieso nacieramy z wierzchu marynata do mięs. Piekarnik nagrzewamy do 170-180°C i pieczemy okolo 1.5h.
Karkowka zawijana z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Zamiast soli do zmiękczania mięsa można użyć zwykłej soli kuchennej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka zapiekana ze słodką kapustą
Następny przepis: Karkówka ze śliwkami