Karczochy z masłem czosnkowym
Karczochy z masłem czosnkowym to elegancki i prosty przepis, który doskonale nadaje się na wykwintne kolacje czy przyjęcia. Niezależnie od okazji, karczochy z masłem czosnkowym zawsze wzbudzają zachwyt. Ich charakterystyczny smak i tekstura idealnie łączą się z delikatnym masłem czosnkowym, tworząc prawdziwe kulinarny rarytas. Te piękne, liściaste warzywa są nie tylko imponujące pod względem wizualnym, ale również zdrowe, bogate w błonnik i antyoksydanty. To doskonały sposób na wprowadzenie do swojej kuchni nieco elegancji i kreatywności. Jak przygotować karczochy z masłem czosnkowym? Oto szybki i prosty przepis.
admin
Składniki:
- 2 duże karczochy
- sok i skórka z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- masło czosnkowe:
- 100 g masła
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- pieprz kolorowy
Karczochy z masłem czosnkowym – jak zrobić?
- Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
- Masło z czosnkiem:
- Masło roztapiamy.
- Do roztopionego masła dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, drobno posiekaną natkę, sól oraz pieprz.
- Karczochy wykładamy na talerz. Do miseczki przelewamy masło. Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w maśle. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.
Karczochy z masłem czosnkowym – dodatkowe informacje
UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).