KAPUSTA WŁOSKA na CIEPŁO
Chruściki z chrupiącą kapustą włoską serwowane na ciepło to danie, które smakuje wyjątkowo i jest jednym z najpopularniejszych przepisów z użyciem tego warzywa. Bez względu na porę roku, to danie dostarcza smakowitą porcję zdrowia. Doskonałe jako przystawka czy dodatek do głównych dań, kapusta włoska jest nie tylko pyszna, ale także bogata w składniki odżywcze. Co więcej, potrawa ta jest jednocześnie prostą i kreatywną alternatywą dla tradycyjnych przepisów z kapustą. W zależności od preferencji, można ją podać duszoną, gotowaną, a nawet zasmażaną, korzystając na przykład z thermomixu, co daje ogromne możliwości kulinarne.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej (około 0,5 kg)
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- koperek
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
na gęsto, napój z kapusty włoskiej.
Kapusta włoska na ciepło – jak zrobić?
- Kapustę umyć i drobno poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Marchew zetrzeć na grubej tarce.
- Do garnka wrzucić warzywa i zalać 2 szklankami wody. Gotować do miękkości. Ja gotowałam w garnku ciśnieniowym, zajęło mi to jedyne 5 min. Ugotowaną kapustę odcedzić.
- Na patelni rozpuścić masło, dodać odcedzoną kapustę. Doprawić solą i pieprzem i przez chwilę podsmażyć. Dodać koperek. Podawać!
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast kapusty włoskiej można użyć młodej białej kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapusta włoska kiszona w główce
Następny przepis: Kapusta włoska zasmażana