KAPUSTA PEKIŃSKA MARYNOWANA Z WARZYWAMI
Klasyczne, domowe przetwory to kwintesencja smaku tradycyjnej polskiej kuchni. Kapusta pekińska marynowana z warzywami to zdrowy, smaczny dodatek do obiadu czy sałatek, który doda danim wyrazistości. Marynowana jest w naturalnej solance z czosnkiem, marchewka i papryką. Intensywny smak kapusty pekińskiej w harmonijnej kompozycji z innymi warzywami jest wynikiem procesu fermentacji, a dodatek czosnku i innych przypraw nadaje wyjątkowości każdemu słoiku. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem domowych przetworów przez cały rok.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 główki kapusty pekińskiej (po około 2 kg każda)
- 4 duże marchewki
- 2 duża czerwona cebula
- 2 pietruszka
- 1/2 średniej wielkości selera
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
Składniki zalewy:
- 8 szklanek wody
- 1 i 1/2 szklanki octu winnego Jamar z białego wina
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Kapusta pekińska marynowana z warzywami – jak zrobić?
- Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać i drobno poszatkować. Marchewki, pietruszki i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Natkę koperku i pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
- Składniki zalewy zagotować.
- Wszystkie warzywa wymieszać i zalać gorącą zalewą. Odstawić pod przykryciem na około godzinę. Sałatkę ubijać w słoikach tak by wycisnąć się z niej tyle zalewy żeby nie trzeba było już dolewać (jeśli zalewy jest za mało uzupełnić, tak żeby sałatka była zakryta).
- Pasteryzujemy sałatę ok 20 minut.
KAPUSTA PEKIŃSKA MARYNOWANA Z WARZYWAMI – dodatkowe informacje
dodatkowo będzie potrzebne dosyć spore naczynie, w którym będzie przygotowywana sałatka
z podanych ilości osobiście zrobiłam jeden litrowy słoik, dwa pół litrowe i pięć po 310ml
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kapusta kiszona zasmażana z kiełbasą
Następny przepis: Kapusta wigilijna z grzybami