Kapusta kiszona z kminkiem
Kapusta kiszona z kminkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z pewnością ucieszy wszystkie osoby ceniące sobie tradycyjne, domowe smaki. Kiszona kapusta z dodatkiem kminku nie tylko przepięknie pachnie, ale także smakuje wyjątkowo. Wzbogaca dietę o wiele cennych dla zdrowia składników, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Możemy podawać ją jako dodatek do obiadu, a także stosować jako składnik wielu innych potraw. Kapusta kiszona z kminkiem to absolutny must-have w Twojej kuchni, zwłaszcza gdy na dworze zaczyna robić się coraz chłodniej. Przywróć do życia zapomniane smaki z dzieciństwa i odkryj na nowo kapustę kiszona zasmażaną z kminkiem.
admin
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 2 łyżki masła
- 1 pełna łyżeczka kminku (całego)
- 1 kostka bulionowa
- cukier, pieprz do smaku
Kapusta kiszona z kminkiem – jak zrobić?
- Kapuste rozdrabniamy według uznania, zalewamy zimną wodą, tak by tylko lekko zakryła kapuste. Gotujemy 15 minut. Lekko odcedzamy. W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy kminek, prażymy go ciagle mieszając. Wkładamy ugotowaną kapuste oraz rozdrobnioną kostke bulionową. Dusimy 10 minut ciagle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem.
Kapusta kiszona z kminkiem – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej kapusty, można przed gotowaniem przelać ją zimną wodą. Kapusta smakuje na zimno jak i na gorąco.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapusta kiszona zasmażana
Następny przepis: kapusta kiszona zasmażana z kiełbasą