Kapusta kiszona z kminkiem

Kapusta kiszona z kminkiem

Kapusta kiszona z kminkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które z pewnością ucieszy wszystkie osoby ceniące sobie tradycyjne, domowe smaki. Kiszona kapusta z dodatkiem kminku nie tylko przepięknie pachnie, ale także smakuje wyjątkowo. Wzbogaca dietę o wiele cennych dla zdrowia składników, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Możemy podawać ją jako dodatek do obiadu, a także stosować jako składnik wielu innych potraw. Kapusta kiszona z kminkiem to absolutny must-have w Twojej kuchni, zwłaszcza gdy na dworze zaczyna robić się coraz chłodniej. Przywróć do życia zapomniane smaki z dzieciństwa i odkryj na nowo kapustę kiszona zasmażaną z kminkiem.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 pełna łyżeczka kminku (całego)
  • 1 kostka bulionowa
  • cukier, pieprz do smaku

Kapusta kiszona z kminkiem – jak zrobić?

  1. Kapuste rozdrabniamy według uznania, zalewamy zimną wodą, tak by tylko lekko zakryła kapuste. Gotujemy 15 minut. Lekko odcedzamy. W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy kminek, prażymy go ciagle mieszając. Wkładamy ugotowaną kapuste oraz rozdrobnioną kostke bulionową. Dusimy 10 minut ciagle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem.

Kapusta kiszona z kminkiem – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej kapusty, można przed gotowaniem przelać ją zimną wodą. Kapusta smakuje na zimno jak i na gorąco.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapusta kiszona zasmażana
Następny przepis: kapusta kiszona zasmażana z kiełbasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode