Kapusta kiszona po góralsku

Kapusta kiszona po góralsku

Kapusta kiszona zasmażana po góralsku jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni góralskiej. Ta wyjątkowa potrawa jest przyrządzana według starych, sprawdzonych receptur, które z pokolenia na pokolenie są przekazywane przez mieszkańców Podhala. Kapusta kiszona, pojędrna i pełna smaku, skąpana w aromatycznej zasmażce to połączenie, które zawsze gwarantuje niepowtarzalną ucztę dla naszych kubków smakowych. Żywe góralskie tradycje i pasja do gotowania sprawiają, że ta sycąca i rozgrzewająca potrawa może być doskonałym dodatkiem do obiadu lub nawet jej głównym daniem. Spróbujcie tej klasycznej góralskiej kapusty kiszonej.

Składniki:

  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • garść suszonych borowików (7-8)
  • 400 gram mięsa schabowego
  • przyprawa do mięsa
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 3 łyżki smalcu
  • 4 liście laurowe
  • szczypta vegety

Kapusta kiszona po góralsku – jak zrobić?

  1. Kapustę wraz z sokiem przełożyć do garnka i zalać ok. 3 szklankami wody. Następnie dodać ziele angielskie, vegetę, liście laurowe, kminek oraz suszone grzyby.
  2. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do mięsa i podsmażyć na smalcu na lekko rumiany kolor. Następnie mięso wraz ze „smaczkami” przełożyć do kapusty i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa oraz odparowania większości wody, co zajmie około 30 minut.

Kapusta kiszona po góralsku – dodatkowe informacje

Ja swoją kapustę gotowałam godzinę. Kapustę można podawać z tłuczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapusta kiszona w słoikach
Następny przepis: Kapusta kiszona własnej roboty bez pasteryzacji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode