Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami
Składniki:
- ½ kg kapusty włoskiej lub cukrowej
- 1 cebula
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 5 dkg słoniny świeżej
- 2 ziemniaki
- sól, pieprz
- cukier
- 2 łyżki posiekanej pietruszki i szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami – jak zrobić?
- Kapustę poszatkować- zalać wrzątkiem dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, gotować kilka minut bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie posolić, przykryć pokrywką i gotować do miękkości.
- Słoninę pokroić w kostkę stopić na wolnym ogniu dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zrumienić i dodać do zupy. Dodać pastę pomidorową lub świeże pomidory sparzone i obrane ze skórki. Gotową zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i zieleniną.
Słowa kluczowe: zupa z młodej kapusty z pomidorami, kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
Porady – dodatkowe informacje
W tamtych czasach słonina była podstawą maszczenia praktycznie wszystkiego. W tej zupie również występuje. Przyznaję, że ja akurat słoniny w kuchni nie używam, ale chcąc uzyskać smak zupy sprzed lat nie miałam wyjścia. Ugotowałam. Niestety zdecydowanie wolałabym zastąpić słoninę np. boczkiem lub kiełbasą podlaską. A jeżeli ktoś jest w posiadaniu swojskiej kiełbaski pachnącej czosnkiem i pieprzem, to wystarczy tylko pół laseczki i smak kapuśniaku jest zupełnie inny. Jednak w tamtych czasach był to towar luksusowy wystawany w długich kolejkach. Dodałam również ziół: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek, których w przepisie nie ma i dokwasiłam octem jabłkowym, żeby zrównoważyć słodki smak kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapuśniak z lubczykiem
Następny przepis: Bigos z młodej kapusty