Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami

Za oknem już pełnia lata, a tym samym sezon na młodą kapustę. Doskonałym pomysłem na jej wykorzystanie jest właśnie Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami. Ten lekki, ale jednocześnie pożywny obiad, jest doskonałym rozwiązaniem na ciepłe, letnie dni. Świetnie smakuje z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Dodatek pomidorów sprawia, że zupa nabiera niepowtarzalnego charakteru. To doskonały sposób, aby wzbogacić swoją dietę o zdrowe warzywa. Nie możemy doczekać się aż zobaczycie, jak ten przepis na zupę z młodej kapusty z pomidorami, stanie się jednym z Waszych ulubionych na ten sezon.

Składniki:

  • ½ kg kapusty włoskiej lub cukrowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 5 dkg słoniny świeżej
  • 2 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki i szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pomidorami – jak zrobić?

  1. Kapustę poszatkować- zalać wrzątkiem dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, gotować kilka minut bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie posolić, przykryć pokrywką i gotować do miękkości.
  2. Słoninę pokroić w kostkę stopić na wolnym ogniu dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zrumienić i dodać do zupy. Dodać pastę pomidorową lub świeże pomidory sparzone i obrane ze skórki. Gotową zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i zieleniną.

Słowa kluczowe: zupa z młodej kapusty z pomidorami, kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Porady – dodatkowe informacje

W tamtych czasach słonina była podstawą maszczenia praktycznie wszystkiego. W tej zupie również występuje. Przyznaję, że ja akurat słoniny w kuchni nie używam, ale chcąc uzyskać smak zupy sprzed lat nie miałam wyjścia. Ugotowałam. Niestety zdecydowanie wolałabym zastąpić słoninę np. boczkiem lub kiełbasą podlaską. A jeżeli ktoś jest w posiadaniu swojskiej kiełbaski pachnącej czosnkiem i pieprzem, to wystarczy tylko pół laseczki i smak kapuśniaku jest zupełnie inny. Jednak w tamtych czasach był to towar luksusowy wystawany w długich kolejkach. Dodałam również ziół: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kminek, których w przepisie nie ma i dokwasiłam octem jabłkowym, żeby zrównoważyć słodki smak kapusty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapuśniak z lubczykiem
Następny przepis: Bigos z młodej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode