Kapuśniak z dynią
Z proponowanym dzisiejszym przepisem na Kapuśniak z dynią, przeniesiecie się w klimat jesieni, odczuwając ciepło i domowy komfort. To tradycyjna zupa, w ktorej główne składniki to kapusta kiszona i dynia, tworzą razem niepowtarzalny smak. Niespodziewane połączenie dyni i kapusty dodaje tej zasadniczej zupie niespotykanej głębi smaku. Idealna na zimowe wieczory, gdy potrzebujesz czegoś, co nie tylko nasyci, ale i rozgrzeje. Znakomity kapuśniak z dodatkową porcją warzyw sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub jako część większego obiadu. Z pewnością potrzebujesz spróbować tego delikatnego, ale pełnego smaku dania. To doskonała okazja, aby poeksperymentować w kuchni.
admin
Składniki:
- 1 kilogram żeberek
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, selera, por)
- 6 średnich ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń dużej pietruszki
- 1 korzeń średniego selera
- 0,5 kilograma kapusty kiszonej
- 30 dekagramów obranej dyni
- sól, pieprz
Kapuśniak z dynią – jak zrobić?
- Żeberka myjemy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Wsypujemy 2 łyżki soli. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, opłukaną włoszczyznę. Gotujemy ok. 30 minut.
- Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler, obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Po 30 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie żeberka i włoszczyznę wyjmujemy z zupy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy drobniej i dodajemy do zupy.
- Kapustę płuczemy i kroimy. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po 15 minutach gotowania dodajemy do zupy kapustę i dynię i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kapuśniak można udekorować dodatkowo okrasami.
Kapuśniak z dynią – dodatkowe informacje
Do zupy możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapuśniak z bigosu
Następny przepis: Kapuśniak z młodej kapusty