Kapuśniak z dynią

Kapuśniak z dynią

Z proponowanym dzisiejszym przepisem na Kapuśniak z dynią, przeniesiecie się w klimat jesieni, odczuwając ciepło i domowy komfort. To tradycyjna zupa, w ktorej główne składniki to kapusta kiszona i dynia, tworzą razem niepowtarzalny smak. Niespodziewane połączenie dyni i kapusty dodaje tej zasadniczej zupie niespotykanej głębi smaku. Idealna na zimowe wieczory, gdy potrzebujesz czegoś, co nie tylko nasyci, ale i rozgrzeje. Znakomity kapuśniak z dodatkową porcją warzyw sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub jako część większego obiadu. Z pewnością potrzebujesz spróbować tego delikatnego, ale pełnego smaku dania. To doskonała okazja, aby poeksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • 1 kilogram żeberek
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, selera, por)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń dużej pietruszki
  • 1 korzeń średniego selera
  • 0,5 kilograma kapusty kiszonej
  • 30 dekagramów obranej dyni
  • sól, pieprz

Kapuśniak z dynią – jak zrobić?

  1. Żeberka myjemy, przekładamy do dużego garnka i zalewamy 4 litrami wody. Zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Wsypujemy 2 łyżki soli. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, opłukaną włoszczyznę. Gotujemy ok. 30 minut.
  2. Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler, obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Po 30 minutach dodajemy warzywa do zupy i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie żeberka i włoszczyznę wyjmujemy z zupy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy drobniej i dodajemy do zupy.
  3. Kapustę płuczemy i kroimy. Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po 15 minutach gotowania dodajemy do zupy kapustę i dynię i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Kapuśniak można udekorować dodatkowo okrasami.

Kapuśniak z dynią – dodatkowe informacje

Do zupy możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapuśniak z bigosu
Następny przepis: Kapuśniak z młodej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode