Kapuśniak z bigosu
Pragniesz czegoś smacznego, ciepłego, a zarazem wyjątkowo domowego? Prezentujemy niepowtarzalny, polski przepis na kapuśniak z bigosu. To połączenie dwóch tradycyjnych potraw naszej kuchni, które dają w efekcie prawdziwy kulinarny festiwal smaków. Więcej niż potrawa – to pomysł na to, jak spożytkować nadmiar bigosu i nie marnować jedzenia, jednocześnie ciesząc się nowym doświadczeniem smakowym. Zadziwi Cię, jak przepyszny może być kapuśniak „na bigosową nutę”. To dobry sposób na rozbudzenie apetytu, idealny na chłodne, jesienne wieczory. Jeśli jesteś fanem bigosu czy kapuśniaku, to przepis na kapuśniak z bigosu na pewno przyciągnie Twoją uwagę.
admin
Składniki:
- 1 litr bulionu mięsnego lub kostki rosołowej
- 50 dag ziemniaków
- 1 marchewka
- kawałek pora
- bigos, ilość zależna od preferencji
- przyprawy
- natka pietruszki
Kapuśniak z bigosu – jak zrobić?
- Ziemniaki i marchewkę obrać i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce. Por umyć i drobno pokroić.
- Wywar zagotować, wrzucić do niego ziemniaki, marchewkę i por. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dołożyć bigos, zagotować. Gdyby była potrzeba, na końcu gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem lub papryką. Nie doprawiać na początku, gdyż bigos ma w sobie dużo przypraw. Na końcu posypać natką pietruszki.
Kapuśniak z bigosu – dodatkowe informacje
Można dołożyć podsmażoną wędlinę, mięso z pieczeni, kurczaka lub inne, które nam zostało z poprzedniego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapuśniak ulubiony z kiszonej kapusty
Następny przepis: Kapuśniak z dynią