Kapuśniak ulubiony z kiszonej kapusty

Kapuśniak ulubiony z kiszonej kapusty

Tym razem zapraszamy do odkrycia prawdziwie klasycznego smaku polskiej kuchni – kapuśniaku z kiszonej kapusty z zasmażką. Ten tradycyjny przepis zachwyci każdego wielbiciela dobrej, domowej zupy. Sekret wyjątkowego smaku tej potrawy tkwi w doskonale wyważonym połączeniu kiszonej kapusty z aromatyczną zasmażką. Dodatkowy smak zatrzepki sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz dla kubków smakowych. Żadna inna zupa nie przekazuje tak mocno polskiego dziedzictwa kulinarnego jak kapuśniak z zasmażką. To prawdziwa uczta dla koneserów tradycyjnych przepisów. Przygotuj się na podróż do świata domowych specjałów i ciesz się wyjątkowym smakiem zupy.

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 200 g dobrze ukiszonej kapusty
  • 360 g obranych ziemniaków
  • 110 g obranej marchewki
  • 50 g obranego korzenia pietruszki
  • 30 g obranego korzenia selera
  • 50 g obranej cebuli
  • sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • zielona pietruszka
  • Zasmażka:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła

Kapuśniak ulubiony z kiszonej kapusty – jak zrobić?

  1. obrane jarzyny
    Wszystkie warzywa obieramy, myjemy.
  2. żeberko wieprzowe
    Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy do miękkości.
  3. kapusta kiszona
    Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą, gotujemy do miękkości- w osobnym garnku.
  4. pokrojone warzywa
    Po ugotowaniu żeberek, odlewamy wywar, przecedzamy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę.
  5. warzywa z wywarem mięsnym
    Warzywa zalewamy wywarem z żeberek.
  6. kapusta kiszona w zupie
    Ugotowaną kapustę odlewamy z wywaru. Dodajemy ja do zupy z warzywami.
  7. zupa kapuśniak z przyprawami
    Do zupy dodajemy przyprawy i zioła.
  8. zasmażka
    Gotujemy chwilkę. W tym samym czasie robimy zasmażkę. Na maśle zrumieniamy mąkę. Wlewamy na patelnię trochę gorącej zupy i całość do garnka z kapuśniakiem.
  9. ugotowany kapuśniak z kiszonej kapusty
    Kapuśniak chwilkę gotujemy z zasmażką. Siekamy pietruszkę zieloną. Na końcu wsypujemy do zupy.
  10. kapuśniak z kiszonej kapusty
    Zupę podajemy gorącą samodzielnie lub z pieczywem.
  11. kapuśniak z kiszonej kapusty
    Smacznego 😉

Porady – Dodatkowe informacje

Kwaśność zupy zależy od kapusty. Jeżeli jest zbyt kwaśna, dodajemy jej tyle, aby nie przesadzić. Gdy mało- wlewamy także kwaśny wywar z gotowania kapusty. Żeberka mogą zastąpić np wędzonka, golonko, kiełbasa myśliwska lub skwarki. Kapustę gotujemy osobno, gdyż gotowana razem z surowymi warzywami może spowolnić proces ich gotowania. Zupa powinna być średnio gęsta. Kapuśniak z kiszonej kapusty jest smaczny, także odgrzewany. Ugotowane żeberka z zupy możemy pokroić i wrzucić do kapuśniaku. Albo zmielić i zrobić farsz do naleśników, krokietów, pierogów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami
Następny przepis: Kapuśniak z bigosu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode