Kapuśniak ulubiony z kiszonej kapusty
Tym razem zapraszamy do odkrycia prawdziwie klasycznego smaku polskiej kuchni – kapuśniaku z kiszonej kapusty z zasmażką. Ten tradycyjny przepis zachwyci każdego wielbiciela dobrej, domowej zupy. Sekret wyjątkowego smaku tej potrawy tkwi w doskonale wyważonym połączeniu kiszonej kapusty z aromatyczną zasmażką. Dodatkowy smak zatrzepki sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz dla kubków smakowych. Żadna inna zupa nie przekazuje tak mocno polskiego dziedzictwa kulinarnego jak kapuśniak z zasmażką. To prawdziwa uczta dla koneserów tradycyjnych przepisów. Przygotuj się na podróż do świata domowych specjałów i ciesz się wyjątkowym smakiem zupy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600 g żeberek wieprzowych
- 200 g dobrze ukiszonej kapusty
- 360 g obranych ziemniaków
- 110 g obranej marchewki
- 50 g obranego korzenia pietruszki
- 30 g obranego korzenia selera
- 50 g obranej cebuli
- sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna- do smaku
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- zielona pietruszka
- Zasmażka:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
Kapuśniak ulubiony z kiszonej kapusty – jak zrobić?
-
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy. -
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy do miękkości. -
Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą, gotujemy do miękkości- w osobnym garnku. -
Po ugotowaniu żeberek, odlewamy wywar, przecedzamy. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. -
Warzywa zalewamy wywarem z żeberek. -
Ugotowaną kapustę odlewamy z wywaru. Dodajemy ja do zupy z warzywami. -
Do zupy dodajemy przyprawy i zioła. -
Gotujemy chwilkę. W tym samym czasie robimy zasmażkę. Na maśle zrumieniamy mąkę. Wlewamy na patelnię trochę gorącej zupy i całość do garnka z kapuśniakiem. -
Kapuśniak chwilkę gotujemy z zasmażką. Siekamy pietruszkę zieloną. Na końcu wsypujemy do zupy. -
Zupę podajemy gorącą samodzielnie lub z pieczywem. -
Smacznego 😉
Porady – Dodatkowe informacje
Kwaśność zupy zależy od kapusty. Jeżeli jest zbyt kwaśna, dodajemy jej tyle, aby nie przesadzić. Gdy mało- wlewamy także kwaśny wywar z gotowania kapusty. Żeberka mogą zastąpić np wędzonka, golonko, kiełbasa myśliwska lub skwarki. Kapustę gotujemy osobno, gdyż gotowana razem z surowymi warzywami może spowolnić proces ich gotowania. Zupa powinna być średnio gęsta. Kapuśniak z kiszonej kapusty jest smaczny, także odgrzewany. Ugotowane żeberka z zupy możemy pokroić i wrzucić do kapuśniaku. Albo zmielić i zrobić farsz do naleśników, krokietów, pierogów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami
Następny przepis: Kapuśniak z bigosu