Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Przygotowanie domowej zupy kiszonej kapusty – kapuśniaku, szczególnie podczas chłodnych, zimowych miesięcy może dostarczyć nie tylko smacznego posiłku, ale również poczucia komfortu. Nasz przepis na kapuśniak na żeberkach wędzonych ma głęboki, satysfakcjonujący smak, który zadowoli każdego miłośnika tradycyjnej, polskiej kuchni. Wykonany z kiszonej kapusty i aromatycznych żeberkach wędzonych, ta zupa jest pyszna i kojąca. To komfortowe danie, które przyniesie satysfakcję całej rodzinie. Tak przygotowany kapuśniak to zaproszenie do powrotu do domu oraz przypomnienie o tradycyjnej kuchni naszych przodków.

Składniki:

  • 0,5 kg wędzonych żeberek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5-6 ziemniaków
  • kawałek selera
  • 0,5 kg kwaszonej kapusty
  • 1 cebulka
  • 3 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • przyprawa maggi w płynie
  • smalec
  • 2-3 łyżki mąki pszennej

Kapuśniak na żeberkach wędzonych – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Żeberka wędzone umieszczamy w większym garnku, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż żeberka będą miękkie. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

2. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy warzywa, gotujemy do miękkości.

3. Odciśniętą kapustę drobno siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 minut.

4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy do zupy.

5. Na tej samej patelni roztapiamy smalec, dodajemy mąkę, ciągle mieszając robimy zasmażkę o lekko złotym kolorze, dodajemy do zupy.

6. Doprawiamy do smaku, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.

kapuśniak na żeberkach wędzonych – dodatkowe informacje

Przed podaniem żeberka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapuśniak na wędzonym boczku
Następny przepis: Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode