Kapuśniak na żeberkach wędzonych
Składniki:
- 0,5 kg wędzonych żeberek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5-6 ziemniaków
- kawałek selera
- 0,5 kg kwaszonej kapusty
- 1 cebulka
- 3 ziela angielskie
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- sól, pieprz
- majeranek
- przyprawa maggi w płynie
- smalec
- 2-3 łyżki mąki pszennej
Kapuśniak na żeberkach wędzonych – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Żeberka wędzone umieszczamy w większym garnku, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, zalewamy 3 litrami zimnej wody, gotujemy do momentu aż żeberka będą miękkie. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
2. Z wywaru wyjmujemy mięso, dodajemy warzywa, gotujemy do miękkości.
3. Odciśniętą kapustę drobno siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 minut.
4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy do zupy.
5. Na tej samej patelni roztapiamy smalec, dodajemy mąkę, ciągle mieszając robimy zasmażkę o lekko złotym kolorze, dodajemy do zupy.
6. Doprawiamy do smaku, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.
kapuśniak na żeberkach wędzonych – dodatkowe informacje
Przed podaniem żeberka kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapuśniak na wędzonym boczku
Następny przepis: Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami