Kapuśniak na wędzonym boczku

Kapuśniak na wędzonym boczku

Znajdźcie ciepłą pociechę w naszym klasycznym przepisie na Kapuśniak na wędzonym boczku. Ta zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem aromatycznego boczku, to rozgrzewające danie, które idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Ciekawa kombinacja smaków sprawia, że kapuśniak na boczku jest zawsze mile widziany na stole, bez względu na okazję. Ten prosty, lecz pyszny przepis zdecydowanie przypomina o tradycyjnej, polskiej kuchni. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się porcją domowego, satysfakcjonującego i zdrowego posiłku bez zbędnego trudu. Zrób pracę raz, a potem delektuj się wyjątkowym smakiem kapuśniaka przez kilka dni.

Składniki:

  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 5 – 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek
  • maggi
  • 2 łyżki mąki

Kapuśniak na wędzonym boczku – jak zrobić?

  1. 1.
    Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać przekroić na pół i przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie.
  2. 2.
    W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki. Ugotować je w osobnym garnku prawie na miękko ( wodę lekko osolić). Odcedzić. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić). Mięso przełożyć do zupy, a tłuszcz pozostawić na patelni do przygotowania zasmażki. Do zupy dodać również obgotowane wcześniej ziemniaki.
  3. 3.
    Całość doprawić kminkiem, majerankiem, maggi, w razie potrzeby pieprzem i solą. Gotować kilka minut. Na patelni ponownie rozgrzać tłuszcz z boczku, dodać mąkę i przygotować zasmażkę ( mąka ma się zrumienić). Zaprawić nią kapuśniak. Zupę podawać z pieczywem.

Kapuśniak na wędzonym boczku – dodatkowe informacje

Do kapuśniaku można dodać 2 suszone grzyby, zupa zyska na aromacie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapuśniak na wędzonce
Następny przepis: Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode