Kapuśniak na wędzonym boczku
Znajdźcie ciepłą pociechę w naszym klasycznym przepisie na Kapuśniak na wędzonym boczku. Ta zupa z kiszonej kapusty, z dodatkiem aromatycznego boczku, to rozgrzewające danie, które idealnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Ciekawa kombinacja smaków sprawia, że kapuśniak na boczku jest zawsze mile widziany na stole, bez względu na okazję. Ten prosty, lecz pyszny przepis zdecydowanie przypomina o tradycyjnej, polskiej kuchni. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się porcją domowego, satysfakcjonującego i zdrowego posiłku bez zbędnego trudu. Zrób pracę raz, a potem delektuj się wyjątkowym smakiem kapuśniaka przez kilka dni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 50 dag kiszonej kapusty
- 40 dag wędzonego boczku
- 5 – 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- majeranek
- kminek
- maggi
- 2 łyżki mąki
Kapuśniak na wędzonym boczku – jak zrobić?
-
1.
Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać przekroić na pół i przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie. -
2.
W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki. Ugotować je w osobnym garnku prawie na miękko ( wodę lekko osolić). Odcedzić. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić). Mięso przełożyć do zupy, a tłuszcz pozostawić na patelni do przygotowania zasmażki. Do zupy dodać również obgotowane wcześniej ziemniaki. -
3.
Całość doprawić kminkiem, majerankiem, maggi, w razie potrzeby pieprzem i solą. Gotować kilka minut. Na patelni ponownie rozgrzać tłuszcz z boczku, dodać mąkę i przygotować zasmażkę ( mąka ma się zrumienić). Zaprawić nią kapuśniak. Zupę podawać z pieczywem.
Kapuśniak na wędzonym boczku – dodatkowe informacje
Do kapuśniaku można dodać 2 suszone grzyby, zupa zyska na aromacie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapuśniak na wędzonce
Następny przepis: Kapuśniak na żeberkach wędzonych