Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami

Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami

Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami to doskonały przykład tradycyjnej, polskiej kuchni, która łączy w sobie prostotę składników z intensywnością smaków. Króluje tu soczysta kapusta kiszona, która nadaje zupie charakterystycznego kwasu, na tle którego wyróżniają się aromatyczne, wędzone żeberka oraz suszone grzyby. Te ostatnie, mimo że stanowią zaledwie ułamek składników, dzięki swojemu intensywnemu, głębokiemu smakowi potrafią porywająco urozmaicić nawet najprostszą potrawę. Właśnie dzięki nim ten kapuśniak zyskuje niesamowicie bogaty, wielowymiarowy smak. Bez wątpienia jest to zupa, która rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 500 gramów wędzonych żeber
  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 20 gramów suszonych borowików
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 5 ziemniaków
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • ½ pęczka pietruszki
  • Sól morska, świeży pieprz kolorowy, maggi do smaku

Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami – jak zrobić?

  1. 1.
    Suszone grzyby zalać ok. ½ litrem zimnej wody. Odstawić do napęcznienia na ok. ½ godziny.
  2. 2.
    Wędzone żeberka umyć pod bieżącą wodę. Żeberka włożyć razem z liściami laurowymi oraz zielem angielskim do dużego garnka. Zalać 3 litrami wody. I zagotować na średnim ogniu. Następnie dodać obraną i umytą włoszczyznę, kostki rosołowe oraz namoczone i pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw – ok. 1 ½ godziny.
  3. 3.
    W tym czasie obrać i umyć ziemniaki, pokroić je w kostkę u gotować w osobnym garnku w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedzić z wody i ostawić.
  4. 4.
    Z wywaru wyjąć mięso, warzywa i przyprawy. Teraz do wywaru dodać pokrojoną kiszoną kapustę wraz z zalewą oraz suszony majeranek. Gotować, do miękkości kapusty. Mięso obrać z kości i pokroić w kostkę. Ugotowane marchewki pokroić w plastry.
  5. 5.
    Gdy kiszona kapusta będzie miękka do zupy dodać marchewki, mięso oraz ziemniaki. Całość przyprawić do smaku solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz przyprawą typu maggi. Na samym końcu dodać posiekaną pietruszkę.
  6. 6.
    Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy składniki przegryzą.

Kapuśniak na wędzonych żeberkach z suszonymi grzybami – dodatkowe informacje

Składniki podane na ok. 8 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapuśniak na żeberkach wędzonych
Następny przepis: Kapuśniak ulubiony z kiszonej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode