Kapuśniak na wędzonce

Kapuśniak na wędzonce

Kapuśniak na wędzonce to wyjątkowy przepis, który uwodzi swoim niezwykłym smakiem oraz aromatem. Zupa ta ma obfitość składników, okraszona jest mocno aromatycznymi kośćmi wędzonymi, dzięki czemu jej smak jest niepowtarzalny. Głębokość i różnorodność jej smaku, jak również bogactwo składników odżywczych, sprawiają, że jest to doskonały wybór na rodzinny obiad. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie, jak ugotować kapuśniak na wędzonce, ten przepis jest dla Ciebie. Przygotowanie tej zupy może zająć trochę czasu, ale rezultat jest tego naprawdę wart – na Twoim stole zagości prawdziwa kulinarna uczta.

Składniki:

  • 1/2 kilograma wędzonych kości ze schabu
  • 500 gramów chudej mocno wędzonej kiełbasy
  • 500 gramów kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/4 kawałka pora
  • 1 średnia cebula
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • sól (u mnie morska)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Kapuśniak na wędzonce – jak zrobić?

  1. Kapustę odcisnąć z soku (sok zachować), przepłukać i posiekać drobno. Zalać wodą i ugotować do miękkości.
  2. Kiełbasę pokroić w plasterki i zrumienić z obu stron na suchej patelni.
  3. Wędzone kości zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na wolnym ogniu.
  4. Warzywa obrać. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę opiec nad gazem. Pora pokroić na plasterki i posiekać drobno. Czosnek obrać i rozgnieść dłonią. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Wszystkie warzywa oraz czosnek dodać do wędzonego wywaru. Gotować około 15 minut. Dodać kiełbasę oraz miękką i odcedzoną kapustę. Gotować na wolnym ogniu. Dodać koncentrat, kminek, majeranek sól i sporo pieprzu. Wyjąć wędzone kości i obrać z nich mięso. Kawałki mięsa dodać do kapuśniaku. Jeśli kapuśniak jest za mało kwaśny dodać odciśnięty wcześniej sok z kapusty. Kapuśniak podawać gorący z kromką świeżego pieczywa.

Porady – dodatkowe informacje

Kapuśniak można także ugotować na kościach (surowych lub wędzonych) i dodać podpieczony wędzony boczek, ale trzeba pamiętać, że będzie wtedy bardziej tłusty. Aby kapuśniak nabrał intensywnego koloru i głębszego aromatu, można dodać do niego namoczone wcześniej w gorącej wodzie suszone grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapuśniaczek
Następny przepis: Kapuśniak na wędzonym boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode