Kapuśniaczek
Składniki:
- 2-3 litry wody
- 1 marchewka
- ok 3-4 garście kapusty kiszonej
- ok 6-7 większych ziemniaków
- 1 kostka rosołowa (używam Knorra z liściem laurowym)
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz, wegeta, zioła prowansalskie, maggi
- zasmażka:
- 2 łyżki margaryny
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- ok 1/2 szklanki zimnej wody
Przepis na kapuśniaczek – sposób przygotowania:
-
1.
Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka z wodą. Gotować. Wrzucić kostkę rosołową.
-
2.
Kapustę kiszoną pokroić drobniej, przesmażyć na tłuszczu. Gdy ziemniaki będą miękkie wrzucić przesmażoną kapustkę do garnka z wodą. Gotować do miękkości.
-
3.
Przyrządzić zasmażkę: tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę pszenną, smażyć, cały czas mieszając ok 2-3 min. Po upływie tego czasu wlać wodę, wymieszać, wlać 2-3 chochle zupy w celu zahartowania zasmażki, wlać do całości zupy. Zagotować i ponownie doprawić do smaku.
Kapuśniaczek – dodatkowe informacje
Kapustę kiszoną w zależności od upodobań nie trzeba przysmażać, można wrzucić prosto z woreczka. Zamiast zasmażki można, ubrać ok 3 chochle zupy, zmiksować blenderem i wlać do reszty zupy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE
Następny przepis: Kapuśniak na wędzonce