Kapuśniaczek

Kapuśniaczek

Kapuśniaczek to tradycyjne danie kuchni polskiej, które doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych uroczystości. Co ciekawe, jego nazwa pochodzi od głównego składnika – kiszonej kapusty, którą uwielbiają Polacy. Choć przepis na kapuśniaczek wydaje się być prosty, to jednak wymaga od nas sporo czasu i cierpliwości. Każdy krok przygotowania jest równie ważny i wpływa na smak i aromat potrawy. Zapach kapuśniaczka, który unosi się w kuchni, przypomina o domowym cieple i rodzinnej atmosferze. Ten przepis na kapuśniaczek jest idealny dla wszystkich fanów tradycyjnej, polskiej kuchni.

Składniki:

  • 2-3 litry wody
  • 1 marchewka
  • ok 3-4 garście kapusty kiszonej
  • ok 6-7 większych ziemniaków
  • 1 kostka rosołowa (używam Knorra z liściem laurowym)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, wegeta, zioła prowansalskie, maggi
  • zasmażka:
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • ok 1/2 szklanki zimnej wody

Przepis na kapuśniaczek – sposób przygotowania:

  1. 1.

    Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka z wodą. Gotować. Wrzucić kostkę rosołową.

  2. 2.

    Kapustę kiszoną pokroić drobniej, przesmażyć na tłuszczu. Gdy ziemniaki będą miękkie wrzucić przesmażoną kapustkę do garnka z wodą. Gotować do miękkości.

  3. 3.

    Przyrządzić zasmażkę: tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę pszenną, smażyć, cały czas mieszając ok 2-3 min. Po upływie tego czasu wlać wodę, wymieszać, wlać 2-3 chochle zupy w celu zahartowania zasmażki, wlać do całości zupy. Zagotować i ponownie doprawić do smaku.

Kapuśniaczek – dodatkowe informacje

Kapustę kiszoną w zależności od upodobań nie trzeba przysmażać, można wrzucić prosto z woreczka. Zamiast zasmażki można, ubrać ok 3 chochle zupy, zmiksować blenderem i wlać do reszty zupy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE
Następny przepis: Kapuśniak na wędzonce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode