kapuściana zarzucajka
Składniki:
- Do przygotowania zupy potrzebujesz:
20-30 dag kwaszonej kapusty,
1-2 marchewki pokrojone w krążki lub kostkę,
1 korzeń pietruszki – najlepiej drobno posiekany w kostkę,
oraz natkę do dekoracji,
5-7 dorodnych ziemniaków pokrojonych w kostkę,
Kawałek selera – pokroić w kostkę lub jeśli domownicy nie lubią, pozostawić w kawałku i po ugotowaniu wyjąć,
5 cm pora pokrojonego drobno w kosteczkę, lub 1 mała cebulka
1-2 ząbki czosnku,
listek laurowy,
1 ziarnko ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
Sól, pieprz, słodka czerwona papryka do smaku,
Mała cebulka przypieczona na ogniu
żeberka wędzone lub kości schabowe – najlepiej wędzone
zasmażka:
4 łyżki oleju (ja używam słonecznikowego)
1 czubata łyżka mąki pszennej
Kapuściana zarzucajka – jak zrobić?
-
1.
Żeberka lub inną wędzonkę starannie myję i nastawiam z warzywami i przyprawami na gotowanie. Po około 20 min od zagotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuje prawie do miękkości, następnie dodaję kapustę kwaszoną wcześniej wypłukaną i pokrojoną, bo czasami jest długa.
Zupę gotuję do miękkości kapusty.
Kapustę dodaję do prawie ugotowanych ziemniaków, ponieważ kwas zawarty w kapuście nie pozwoliłby zmięknąć ziemniakom, jakbym dodała wcześniej.
Do ugotowanej zupy dodaję zasmażkę w złotym kolorze i gotuję jeszcze całość minutkę lub dwie. Dosalam zawsze na końcu, gdyż kapusta kwaszona zawiera sól i przed jej dodaniem trudno przewidzieć ile soli będzie trzeba dodać.
Podawać samą, z żeberkiem lub kiełbasą.
Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Najlepsza kapusta na tę zupę jest własnej roboty, bo ukwaszona, a nie skropiona octem, jak można kupić w marketach – pozbawione witamin. Czasem, jeśli zostaje nam jakiś rosół, możemy go również wykorzystać do ugotowania tej zupy. Jeśli masz mniej kapusty niż potrzeba, po prostu jej nie płucz, wtedy lepiej się nagotuje 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kanie smażone w panierce
Następny przepis: KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE