kapuściana zarzucajka

kapuściana zarzucajka

To coś więcej niż zwykła zupa – to kapuściana zarzucajka, popularne danie w Podhalu. Zarzucajka zupa jest wypełniona smakiem dzięki głównemu składnikowi, którym jest kiszona kapusta. Zarzutka z kiszonej kapusty to kwintesencja nieskomplikowanej, domowej kuchni, którą nade wszystko cenią sobie miłośnicy tradycyjnych smaków. Zupa zarzutka przepis jest prosty i szybki do wykonania. Właśnie dlatego zarzutka przepis cieszy się taką popularnością. Ta zupa zarzutka to pomysł na ciepły, sycący obiad, idealny na chłodne, zimowe dni. Na sam koniec, zarzucajka, zarzutka to dwa różne słowa na to samo pyszne danie. Wypróbuj zarzucajka przepis już dziś!

Składniki:

  • Do przygotowania zupy potrzebujesz:

    20-30 dag kwaszonej kapusty,

    1-2 marchewki pokrojone w krążki lub kostkę,

    1 korzeń pietruszki – najlepiej drobno posiekany w kostkę,

    oraz natkę do dekoracji,

    5-7 dorodnych ziemniaków pokrojonych w kostkę,

    Kawałek selera – pokroić w kostkę lub jeśli domownicy nie lubią, pozostawić w kawałku i po ugotowaniu wyjąć,

    5 cm pora pokrojonego drobno w kosteczkę, lub 1 mała cebulka

    1-2 ząbki czosnku,

    listek laurowy,

    1 ziarnko ziela angielskiego,

    1 łyżeczka majeranku,

    Sól, pieprz, słodka czerwona papryka do smaku,

    Mała cebulka przypieczona na ogniu

    żeberka wędzone lub kości schabowe – najlepiej wędzone

    zasmażka:

    4 łyżki oleju (ja używam słonecznikowego)

    1 czubata łyżka mąki pszennej

Kapuściana zarzucajka – jak zrobić?

  1. 1.

    Żeberka lub inną wędzonkę starannie myję i nastawiam z warzywami i przyprawami na gotowanie. Po około 20 min od zagotowania dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuje prawie do miękkości, następnie dodaję kapustę kwaszoną wcześniej wypłukaną i pokrojoną, bo czasami jest długa.
    Zupę gotuję do miękkości kapusty.
    Kapustę dodaję do prawie ugotowanych ziemniaków, ponieważ kwas zawarty w kapuście nie pozwoliłby zmięknąć ziemniakom, jakbym dodała wcześniej.
    Do ugotowanej zupy dodaję zasmażkę w złotym kolorze i gotuję jeszcze całość minutkę lub dwie. Dosalam zawsze na końcu, gdyż kapusta kwaszona zawiera sól i przed jej dodaniem trudno przewidzieć ile soli będzie trzeba dodać.

Podawać samą, z żeberkiem lub kiełbasą.
Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Najlepsza kapusta na tę zupę jest własnej roboty, bo ukwaszona, a nie skropiona octem, jak można kupić w marketach – pozbawione witamin. Czasem, jeśli zostaje nam jakiś rosół, możemy go również wykorzystać do ugotowania tej zupy. Jeśli masz mniej kapusty niż potrzeba, po prostu jej nie płucz, wtedy lepiej się nagotuje 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kanie smażone w panierce
Następny przepis: KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode