Kandyzowana skórka z cytryny

Kandyzowana skórka z cytryny

Zawahaj swoją kulinarną podróż w magiczny świat się smaków i zaprzyjaźnij się z przepisem na kandyzowaną skórkę z cytryny. Ten wyjątkowy, a zarazem prosty przepis, pozwoli na stworzenie wykwintnego dodatku do wielu deserów lub na pyszne, aromatyczne, domowe cukierki. Kandyzowana skórka cytrynowa to prawdziwa eksplozja smaku. Zachwyci wszakowita słodyczą skontrowaną lekko kwaskowym akcentem, które razem tworzą niesamowicie uzależniający smakołyk. Skórka cytrynowa, zamiast lądować w koszu, może zaskoczyć Cię swoimi możliwościami i stać się gwiazdą Twojej kuchni.

Składniki:

  • 6-7 cytryn
  • 100 ml wody
  • 1 szklanka cukru

Kandyzowana skórka z cytryny – jak zrobić?

  1. Cytryny bardzo dokładnie wyszorować, sparzyć wrzącą wodą. Obrać ze skórki, oczyścić z miękkiej białej błonki. Oczyszczone zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odlać wodę, wypłukać skórki i zemleć w maszynce do mięsa.
  2. Z wody i cukru ugotować syrop.
  3. Do gorącego syropu dać skórki. Gotować 20 min, od czasu do czasu mieszając.
  4. Gotową gorącą skórkę przełożyć do malutkich słoiczków (wyparzonych).
  5. Szczelnie zamknąć, przekręcić do góry dnem i tak pozostawić do wystygnięcia.
  6. Następnie wynieść w chłodne miejsce.

Kandyzowana skórka z cytryny – dodatkowe informacje

Kandyzowana skórka z cytryny to pyszna i aromatyczna przekąska. Jest idealnym dodatkiem do ciast, deserów i napojów. Aby uzyskać kandyzowaną skórkę z cytryny, należy ją pokroić w drobniutką kosteczkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kanelbullar - szwedzkie ciastka cynamonowe
Następny przepis: Kania w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode