Kandyzowana pomarańcza w czekoladzie

Kandyzowana pomarańcza w czekoladzie

Zanurz się w smaku luksusu z prostym i eleganckim przepisem na kandyzowane pomarańcze w czekoladzie. To doskonałe połączenie delikatnej słodyczy kandyzowanych owoców z bogatą, kremową goryczką czekolady. Idealne na specjalne okazje, bądź jako wykwintny prezent dla bliskiej osoby. Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie to smakołyk, który zadowoli każdego miłośnika słodkości. Zaskocz swoich bliskich niebanalnym deserem, który jest nie tylko przepyszny, ale i elegancki. Skosztuj i poczuj wyjątkowy smak czekoladowo-pomarańczowej symfonii.

Składniki:

  • 4 pomarańcze – bezpestkowe z cienką skórką
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 10 dag czekolady deserowej
  • 4-5 łyżek mleka

Kandyzowana pomarańcza w czekoladzie – jak zrobić?

  1. Pomarańcze myję, sparzam wrzątkiem, osuszam, kroję w plastry-ok. 0,5 cm. grubości. W garnku doprowadzam do zagotowania cukier z wodą, dodaję pomarańcze, gotuję na małym płomieniu ok. 1 godziny, co kilka minut obracając plastry. Miąższ owoców pod koniec gotowania staje się szklisty. Plastry pomarańczy przekładam na metalową kratkę, bądź papier do pieczenia i pozostawiam na noc, by ociekły i wyschły. Na drugi dzień czekoladę roztapiam w mleku, pędzelkiem dekoruje pomarańcze, pozostawiam do zastudzenia.

Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie – dodatkowe informacje

Trzeba pamiętać, że przygotowanie deseru to dwa dni:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kanapki z chleba tostowego na zimno
Następny przepis: Kandyzowane skórki cytrusów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode