Kalarepa w kołderce

Kalarepa w kołderce

Wśród warzyw niskokalorycznych, kalarepa zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi. Niepozorna i nierzadko niedoceniana, ma wiele do zaoferowania dzięki swojemu delikatnemu smakowi i licznych walorach odżywczych. Prezentowany przepis „Kalarepa w kołderce” to propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego warzywa w kuchni. Sposób przygotowania na parze pozwoli na zachowanie pełni walorów kalarepy, a dodatkowe składniki ubogacą smak potrawy. Przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy z pewnością zachwyci, nawet tych, którzy do tej pory nie mieli okazji spróbować kalarepy.

Składniki:

  • Kalarepa
  • bułka tarta
  • jajko
  • mąka
  • przyprawa uniwersalna do smaku
  • margaryna lub olej do smażenia

Kalarepa w kołderce – jak zrobić?

  1. Surową kalarepę kroimy w krążki grubości około 1cm (zbyt grube będą twarde).
    Krążki obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
    Tak przygotowane kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsypujemy lekko przyprawą uniwersalną z dwóch stron do smaku i smażymy na wolnym ogniu, by kalarepy zmiękły.

xxxx – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kalafiorowe kopytka
Następny przepis: Kalarepka duszona z farszem z kaszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode