Kalarepa w kołderce
Wśród warzyw niskokalorycznych, kalarepa zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi. Niepozorna i nierzadko niedoceniana, ma wiele do zaoferowania dzięki swojemu delikatnemu smakowi i licznych walorach odżywczych. Prezentowany przepis „Kalarepa w kołderce” to propozycja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego warzywa w kuchni. Sposób przygotowania na parze pozwoli na zachowanie pełni walorów kalarepy, a dodatkowe składniki ubogacą smak potrawy. Przepis jest prosty i szybki, a efekt końcowy z pewnością zachwyci, nawet tych, którzy do tej pory nie mieli okazji spróbować kalarepy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kalarepa
- bułka tarta
- jajko
- mąka
- przyprawa uniwersalna do smaku
- margaryna lub olej do smażenia
Kalarepa w kołderce – jak zrobić?
-
Surową kalarepę kroimy w krążki grubości około 1cm (zbyt grube będą twarde).
Krążki obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Tak przygotowane kładziemy na rozgrzany tłuszcz, obsypujemy lekko przyprawą uniwersalną z dwóch stron do smaku i smażymy na wolnym ogniu, by kalarepy zmiękły.
xxxx – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kalafiorowe kopytka
Następny przepis: Kalarepka duszona z farszem z kaszy