Kakaowo-serowe ciasto

Kakaowo-serowe ciasto

Kiedy gładkość sera spotyka się z głębią smaku kakao, powstaje niezrównane ciasto kakaowo-serowe. To ciasto jest wyjątkowym połączeniem dwóch światów: słodyczy mleka skondensowanego i serka quark, z wyrazistym, ciemnym kakao. To ciasto serowe jest niesamowicie kremowe i jednocześnie zaskakująco lekkie, co czyni je idealnym deserem, świetnym na każdą okazję. Tajemnica smaku tego ciasta tkwi w jego starannie wyselekcjonowanych składnikach. Na pewno zachwyci Cię to niebywałe połączenie smaków. Czy jesteś gotowy na to, aby odkryć tajemnicę najlepszego ciasta kakaowo-serowego?

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na ser:
  • 30 dag sera białego półtłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy

Kakaowo-serowe ciasto – jak zrobić?

  1. 1.
    Ser: Ser, cukier, jajko i budyń w proszku przekładamy do miski, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Jeżeli nie macie blendera można użyć miksera.
  2. 2.
    Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i wlewamy mleko, miksujemy na gładkie ciasto.
  3. 3.
    Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, na ciasto „kupkami” wykładamy masę serową.
  4. 4.
    Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.
  5. 5.
    Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Kakaowo-serowe ciasto – dodatkowe informacje

Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 21 cm x 25 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kakaowe muffinki z wiśniami
Następny przepis: Kakaowo-orzechowe z masą krówkową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode