Kakaowo-serowe ciasto
Kiedy gładkość sera spotyka się z głębią smaku kakao, powstaje niezrównane ciasto kakaowo-serowe. To ciasto jest wyjątkowym połączeniem dwóch światów: słodyczy mleka skondensowanego i serka quark, z wyrazistym, ciemnym kakao. To ciasto serowe jest niesamowicie kremowe i jednocześnie zaskakująco lekkie, co czyni je idealnym deserem, świetnym na każdą okazję. Tajemnica smaku tego ciasta tkwi w jego starannie wyselekcjonowanych składnikach. Na pewno zachwyci Cię to niebywałe połączenie smaków. Czy jesteś gotowy na to, aby odkryć tajemnicę najlepszego ciasta kakaowo-serowego?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na ser:
- 30 dag sera białego półtłustego
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 budyń waniliowy
Kakaowo-serowe ciasto – jak zrobić?
-
1.
Ser: Ser, cukier, jajko i budyń w proszku przekładamy do miski, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Jeżeli nie macie blendera można użyć miksera. -
2.
Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i wlewamy mleko, miksujemy na gładkie ciasto. -
3.
Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, na ciasto „kupkami” wykładamy masę serową. -
4.
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy. -
5.
Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Kakaowo-serowe ciasto – dodatkowe informacje
Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 21 cm x 25 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kakaowe muffinki z wiśniami
Następny przepis: Kakaowo-orzechowe z masą krówkową